• Посилання скопійовано

Коли сплачувати ПДФО та ВЗ за наслідками авансового звіту?

Підприємство оплачує витрати орендодавцям щодо переоформлення паїв на спадкоємців. Ці витрати фірма проводить за свій рахунок. Витрати проводяться готівкою з каси. Коли працівник звітується про витрачені кошти, то дата квитанції про оплату послуг щодо такого переоформлення та дата авансового звіту не збігаються. Якою датою сплачувати ПДФО та ВЗ: датою оплати витрат, які вказані в квитанції чи датою складання авансового звіту?

Порядок та строки сплати ПДФО і ВЗ встановлює ст. 168 ПКУ. На думку автора, застосовувати норми цієї статті слід так.

Коли підзвітній особі видається готівка (аванс) для проведення розрахунків із орендодавцями, оподаткований дохід не виникає. Адже в цій ситуації оподаткований дохід визначається за п. 170.9 ПКУ і може виникнути лише якщо підзвітна особа:

  •  не подасть своєчасно авансовий звіт;
  • не поверне своєчасно невикористану частину коштів;
  • не надасть документів, які підтверджують понесені витрати (у вашому випадку підтвердженням є, як свідчать умови запитання, квитанція, що надається разом з авансовим звітом).

Якщо всі умови п. 170.9 ПКУ виконані, то у підзвітної особи оподаткованого доходу немає. Але з авансового звіту підприємство дізнається про виплату доходу (за його дорученням) іншій особі – орендодавцю. І саме тоді підприємство відображає в бухгалтерському обліку виплату такого доходу. І виникає питання, чи сплачувати ПДФО та ВЗ з цього доходу, чи ні, а якщо так, то на яку дату?

По-перше, треба класифікувати такий дохід. Оскільки він виплачується не стороннім особам, а орендодавцям, слід з’ясувати, чи передбачений він договором оренди і чи не вважатимуть його податківці частиною орендної плати? Від цього залежатиме під якою ознакою доходу така компенсація витрат відображатиметься у формі №1ДФ. Зокрема, якщо такий дохід вважатиметься додатковим благом, то він відображатиметься із ознакою доходу «126». А якщо вважатиметься частиною орендної плати (оскільки така компенсація передбачена договором оренди), то такий дохід відображатиметься з ознакою доходу «106» (оскільки земельна ділянка є нерухомим майном).

По-друге, слід з’ясувати статус орендодавця. Якщо він є самозайнятою особою, а отримана компенсація є частиною його підприємницького доходу, то всі податки він з цього доходу сплачує самостійно. А підприємство, як податковий агент, має лише відобразити нарахування та виплату орендної плати в податковому розрахунку за формою №1ДФ (без зазначення ПДФО та ВЗ, з ознакою доходу 157). Дата відображення такого доходу в цьому звіті визначається за первинними документами. Датою нарахування доходу буде дата складання акту або іншого первинного документу про надання послуг з оренди. А датою виплати такого доходу – дата авансового звіту. Відповідно, по факту цих подій, вони і будуть відображатися у формі №1ДФ за квартал, у якому ці події відбулися.

Якщо орендодавець – звичайна фізособа, то податковим агентом щодо утримання ПДФО та ВЗ з її доходу буде підприємство-орендар. І виплачувати дохід підприємство має вже після утримання з нього ПДФО та ВЗ.

За ст. 168 ПКУ, у загальному випадку сплата ПДФО та ВЗ має відбуватися на дату виплати доходу.  Але оскільки про виплату доходу орендар дізнається лише з отриманого авансового звіту, то сплатити ПДФО та ВЗ потрібно датою його затвердження керівником (прийняття цього документу підприємством). Втім, затримуватися із затвердженням авансового звіту не варто, краще це зробити у день подання підзвітною особою.

Та слід врахувати, що ст. 168 ПКУ встановлює граничний строк сплати ПДФО та ВЗ. Тому, якщо ці податки з цього доходу було сплачено раніше, то при затвердженні авансового звіту, їх сплачувати наново не потрібно.

Це може бути пов’язано і з тим, що дохід був нарахований раніше (датою визнання обов’язку сплатити компенсацію, наприклад, на підставі заяви чи звіту орендодавця про понесені витрати), а виплата такої компенсації відбулася значно пізніше.

За пп. 168.1.5 ПКУ, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені цим Кодексом для місячного податкового періоду.

Наприклад, якщо компенсація була нарахована у січні 2018 р., а виплачується вона у червні 2018 р., то ПДФО та ВЗ з такого доходу мали бути сплачені до 2 березня 2018 р. (включно). Отже, при виплаті компенсації (на дату затвердження авансового звіту) наново ПДФО та ВЗ сплачувати не потрібно.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024269
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202470
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202491
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241461