• Посилання скопійовано

Чи списувати річний внесок до витрат майбутніх періодів?

Підприємство сплачує річний та періодичні внески організації, що надає штрих-коди на продукцію підприємства. Річний внесок включається до складу витрат на збут. Чи потрібно цей внесок спершу відображати у складі витрат майбутніх періодів і списувати до витрат на збут у пропорційному розмірі протягом року, за який він сплачений?

Що сказано в нормативних документах?

Відповідно до п. 7 НП(С)БО 16, витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 16, якщо актив забезпечує одержання економічних вигод протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

Відповідно до Інструкції №291 рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів» призначено для узагальнення інформації щодо здійснених витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах.

До витрат, облік яких ведеться на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів», відносяться:

  • витрати, пов'язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості;
  • з освоєнням нових виробництв та агрегатів;
  • сплачені авансом орендні платежі;
  • оплата страхового поліса;
  • оплата торгового патенту;
  • передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання тощо.

За дебетом рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» відображається накопичення витрат майбутніх періодів, за кредитом - їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду.

 

Як розуміти написане в нормативних документах?

Якщо певний платіж стосується кількох періодів, то його слід розподілити між кількома періодами.

Оскільки підприємство сплачує річний внесок, очевидно, що послуги в рахунок такого внеску отримуватимуться протягом того року, за який сплачено внесок. Тому наведений в запитанні річний внесок, на наш погляд, слід відносити на рахунок 39 і розподіляти на витрати протягом року.

 

Періодичний внесок

У підприємства є договір з організацією, в якому зафіксований обов’язок підприємства вносити річний і періодичний внески. Період, за який сплачується періодичний внесок, в договорі не вказаний, тому періодичний внесок слід списувати до складу витрат на збут у тому періоді, в якому він був сплачений.

 

Документальне оформлення

Що стосується документів, то у підприємства є тільки договір з організацією, який називається «Договір про асоційоване членство в Асоціації» і платежі, які підтверджені банківськими виписками. Актів про надання штрих-кодів ця організація не надає. На нашу думку, оскільки це договір про членство у певній асоціації, а не договір про надання послуг, то немає підстав для складання актів. Для підтвердження витрат достатньо підписаного договору (з усіма належними додатковими угодами до нього), та виписок банку, які підтверджують здійснені платежі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»