• Посилання скопійовано

Чи платити податок на нерухомість з фізосіб, якщо виробничий цех передано в управління?

Фізособа отримала ППР з податку на нерухомість за 2023 р. Нерухомість (виробничий цех) було передано за договором управління юридичній особі. Чи виникає в даному випадку об’єкт оподаткування податком на нерухомість?

Платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 ПКУ).

ПКУ передбачено пільги щодо сплати податку на нерухомістьЗокрема,  не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, віднесені до класу «Промислові та складські будівлі» (код 125) Класифікатора будівель і споруд НК 018:2023, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку (пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ).

Тепер нам необхідно розібратися з тим, що таке «суб’єкт господарювання» та «господарська діяльність».

Суб'єкти господарювання - учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Суб'єктами господарювання є господарські організації та громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці (ст. 55 ГКУ).

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва - підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність) (п. 2 ст. 3 ГКУ).

Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 ГКУ).

За договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов'язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача) (ст. 1029 ЦКУ).

Тобто застосувати звільнення щодо такої нерухомості може лише ФОП, що використовує таку нерухомість самостійно в господарській діяльності за призначенням. 

Хоча вигоди від майна, що передане в управління, належать установникові управління, зокрема фізичній особі, та фактично вона самостійно не використовує цю нерухомість за призначенням в господарській діяльності як ФОП (ст. 1034 ЦКУ).

Тому в даному випадку фізична особа не має пільг і має сплатити податок на нерухомість згідно з ППР.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які належать фізособам, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, який отримує про це ППР (п. 266.7 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь