• Посилання скопійовано

ПСП для учасника бойових дій

Працівник підприємства надав безтермінове посвідчення, видане 16.12.2016 р, де зазначено, що пред'явник має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни-учасників бойових дій. Чи має право такий працівник на ПСП і в якому розмірі?

Відповідно до Закону про Держбюджет на 2024 р. мінімальна заробітна плата на 01.01.2024 р. становить:

  • у місячному розмірі: 7100 грн;
  • у погодинному розмірі:  42,6 грн. 

А розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб протягом 2024 року становитиме 3028 грн. 

Згідно з пп. 169.1.1 ПКУ податкова соціальна пільга надається для будь-якого платника податку в розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Тобто, у 2024 році її базовий розмір (100%) становитиме: 3028 грн х 50% = 1514 грн.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує певного порогу – суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ). 

Отже, у 2024 році цей поріг становитиме: 3028 грн х 1,4 = 4240 грн.

Особи, які мають статус учасників бойових дій, які брали участь в АТО, не є пільговою категорією платників, що мають право на збільшений розмір податкової соціальної пільги, що передбачений пп. 169.1.3 ПКУ

ПСП у пп. «е» пп. 169.1.3 ПКУ та пп. «б» пп. 169.1.4 ПКУ  передбачені для учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Учасники бойових дій на території України таких пільг не мають.

Однак такі працівники мають право на застосування податкової соціальної пільги у звичайному розмірі, тобто у розмірі 50% згідно пп. 169.1.1 ПКУ.

Таким чином, сума ПСП складає 1514,00 грн та застосовується до зарплати працівника (учасника бойових дій) розмір якої на місяць не перевищує граничний розмір доходу (4240,00 грн).

Звертаємо увагу, що податкова соціальна пільга застосовується до всієї заробітної плати за місяць і не застосовується до зарплати за першу половину місяця, тобто до її частини (авансу).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»