• Посилання скопійовано

Оподаткування при виході підприємства зі складу ТОВ і отриманні частки коштами

Підприємство на ЄП групи 3 (5%) виходить зі складу засновників ТОВ (яке є збитковим), отримуючи свою частку грошовими коштами. Кошти будуть повертатися частинами протягом року. Які податкові наслідки для підприємства? Чи буде враховуватись повернута сума вкладу в річний обсяг доходу підприємства?

Дивіденди?

Однозначної відповіді на це питання немає.

Наприклад, в ІПК ДПСУ від 22.10.2021 р. № 3984/ІПК/99-00-18-04-03-06 сказано, що такий платіж прирівнюється до дивідендів. Обґрунтовується наступним.

Відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ дивіденди - це платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку. 

Згідно з абз. 4 пп. 14.1.49 ПКУ для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника - нерезидента України у зв’язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юридичною особою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юридичною особою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи

На цій підставі в ІПК виснували, що виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника - нерезидента України у зв’язку з виходом такого учасника зі складу господарського товариства, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи, прирівнюється до дивідендів.

Тобто, дивідендами виплата у розмірі поверненого внеску, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку. Фактично це сума поверненого внеску, яка перевищує внесок у статутний капітал. Виходить, якщо повертається внесок у сумі, яка не перевищує початковий внесок у статутний капітал, не є дивідендами. Але ж як назвати цю суму, в ІПК нічого не сказали.

Наприклад, в розглядуваній ситуації ТОВ є збитковим. Це означає, що виплата буде в розмірі, який не перевищує початковий внесок. Тобто, така виплата не буде дивідендами

 

Оподаткування

Далі в цій самій ІПК зазначається про включення дивідендів до складу оподатковуваного доходу. Обґрунтування таке.

Згідно з п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ

Підпунктом 10 п. 292.11 ПКУ визначено, що складу доходу платника єдиного податку не включаються дивіденди, отримані платником єдиного податку - юридичною особою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному ПКУ. 

Відповідно до пп. 57.1-1.7 ПКУ авансові внески не справляються/не нараховуються на суми операцій, які для цілей оподаткування прирівнюються до дивідендів відповідно до абзаців четвертого - сьомого пп. 14.1.49 ПКУ

Таким чином, отримані юридичною особою - платником єдиного податку від емітента корпоративних прав дивіденди, не оподатковані в порядку, визначеному ПКУ, включаються до складу доходу платника єдиного податку.

Тобто, якщо платіж прирівнюється до дивідендів, то ТОВ не сплачує з нього авансові внески. В такому разі дивіденди включаються до складу оподатковуваного доходу підприємства платника ЄП.

Ми з таким висновком згодні. Якщо платіж є дивідендами, то так і є. Але ж як бути з тією частиною платежу, яка дивідендами не є? В розглядуваній ситуації саме це ми і бачимо. ТОВ є збитковим, тому по суті повертає кошти в розмірі, який не перевищує початкового внеску. Такий платіж не є дивідендами.

В ІПК ДПСУ від 22.10.2021 р. № 3984/ІПК/99-00-18-04-03-06 про це нічого не сказали.

Гляньмо іншу консультацію податківців – ІПК ГУ ДПС у Рівненській області від 08.11.2023 р. № 4037/ІПК/17-00-04-03-10.

Там зазначено, що у разі, якщо вартість майна на момент виходу зі складу учасників юридичної особи є вищою вартості такого майна на момент внесення його до статутного фонду, то позитивна різниця у вартості такого майна має бути включена до складу доходу платника єдиного податку третьої групи.

Тобто, якщо підприємство платника ЄП групи 3 отримує кошти в розмірі, який не перевищує внесок до статутного капіталу ТОВ, такі кошти не включаються до складу оподатковуваного доходу підприємства. ЄП з суми таких коштів не сплачується. Такі кошти не враховуються при підрахунку річного ліміту доходу платника ЄП групи 3.

Але для уникнення непорозумінь з податковими органами може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»