• Посилання скопійовано

Оподаткування сторін при наданні обладнання в межах договору підряду

Юрособа - замовник і ФОП на ЄП - підрядник уклали договір підряду, за яким підрядник виконуватиме роботи з монтажу, калібрування, діагностики, ремонту, технічного супроводу, повірки вагового обладнання, а також доставку вагового обладнання на об’єкти кінцевого замовника. Юрособа для виконання робіт за договором безоплатно надає ФОП обладнання, автомобіль. Особливості оподаткування сторін?

Кілька слів про правові особливості і «безоплатність»

Ми розглянули такі особливості при відповіді на першу частину цього запитання. Скажемо тут тезисно.

В розглядуваній ситуації некоректно казати про безоплатне надання обладнання і автомобіля. Коректніше сказати про надання обладнання і автомобіля в тимчасове користування для виконання роботи за підрядним договором, без додаткової оплати.

По суті, таке обладнання передається в рамках договору підряду і оплата його використання в принципі не вимагається. Але це не означає, що використання безоплатне. Відсутність окремої оплати за обладнання і автомобіль впливає на ціну роботи. Якщо передбачити окрему ціну за обладнання, то і ціна виконаної підрядної роботи буде вищою. 

В такому разі встановлювати окрему ціну за користування обладнання і автомобіля немає сенсу. Робота виконується для потреб замовника його засобами. 

 

Чи може юрособа нараховувати амортизацію в податковому обліку, включати до витрат витрати на обслуговування, поточний та капітальний ремонт автомобіля?

Якщо юрособа не коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то це питання перед нею взагалі не стоїть. Всі витрати з нарахованої в бухгалтерському обліку амортизації, витрати на обслуговування, поточний та капітальний ремонт зменшують фінрезультат до оподаткування, на підставі якого визначається об’єкт оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо коригує на податкові різниці, то може постати питання щодо «амортизаційної» різниці за ст. 138 ПКУ.

Згідно з пп. 138.3.2 ПКУ не підлягає амортизації в податковому обліку вартість невиробничих основних засобів. 

Термін «невиробничі основні засоби» означає основні засоби, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку. 

Але в розглядуваній ситуації обладнання, автомобіль використовуються в господарській діяльності юрособи. Тому вони не відповідають ознакам невиробничих основних засобів. Це означає, що такі основні засоби підлягають амортизації в податковому обліку. Тож на амортизацію, нараховану згідно з нормами пп. 138.3 ПКУ, фінрезультат до оподаткування зменшується, згідно з пп. 138.2 ПКУ.

Щодо витрат на ремонт, обслуговування. Якщо договором підряду зазначені витрати покладено на юрособу, то така юрособа і має нести зазначені витрати, включаючи в бухгалтерському обліку до складу власних витрат. Зрозуміло, що такі витрати зменшуватимуть фінрезультат до оподаткування а відтак і об’єкт оподаткування податком на прибуток. Причому податкових різниць для таких витрат немає.

 

Оподаткування ФОП на ЄП

ФОП на ЄП підрядник використовує обладнання, автомобіль замовника для виконання робіт для цього замовника.

Використання обладнання і автомобіля за договором підряду в розглядуваній ситуації схоже з використанням майна за договорами позички.

Згідно з ч. 1 ст. 827 ЦКУ за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Дивимося з цього приводу відповідь ДПС на питання в ЗІР (107.01.03): «Чи виникає дохід у ФОП платника ЄП (крім е-резидента) при отриманні майна в безоплатне користування за договором позички?».

ДПС відповідає, що ні.

Обгрунтовує таким чином.

Згідно з пп. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку. 

На підставі цих норм ПКУ ДПС робить висновок, що оскільки передача майна фізичній особі – підприємцю на підставі договору позички, не передбачає переходу права власності на таке майно до фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, то доходу у розумінні пп. 292.1 ПКУ у такого підприємця не виникає.

Причому зауважмо, мова йшла про позичку – класичне безоплатне використання майна. 

А ми розглядаємо використання майна за договором підряду. Яке, як вже вище ми зазначали, некоректно вважати отриманим в безоплатне користування.

Тобто, тим паче в цій ситуації для ФОП податкові наслідки не виникають. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.20248
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202415
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202416
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202419
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428