• Посилання скопійовано

Яких платників податків стосується новий порядок врахування збитків минулих років з 1 січня 2022 року?

Відповідно до змін у пп. 140.4.4 ПКУ, внесених Законом №1914, з 1 січня 2022 р. діє новий порядок врахування збитків минулих років для великих платників податків. Відповідно до пп. 64.7 ПКУ у разі включення платника податків до Реєстру ВПП на нього поширюються особливості, визначені ПКУ для великих платників податків. Чи означає це, що зміни у пп. 140.4.4 ПКУ застосовуються тільки тими платниками, які внесені в цей реєстр?

За визначенням у пп. 14.1.24 ПКУ великий платник податків - юрособа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, крім митних платежів, за такий самий період перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період.

Формування та затвердження Реєстру великих платників податків здійснюється центральним органом  державної податкової служби щороку, відповідно до Порядку формування Реєстру ВПП, затвердженого наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. №911.

До Реєстру ВПП включаються платники податків, які відповідають критеріям великого платника податків, визначеним пп.  14.1.24 ПКУ. При цьому відбір платників податків для включення до Реєстру ВПП на 2022 рік здійснюється на підставі аналізу інформації:

1) про сумарні обсяги доходів від усіх видів діяльності платника податків за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали;

2) про суми сплачених до Державного бюджету України податків за платежами (без урахування митних платежів), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали.

Тобто кінцевою ознакою великого платника податків для цілей застосування відповідних норм ПКУ є саме факт включення такого платника до Реєстру ВПП на поточний рік. У свою чергу, платник податків включається до Реєстру ВПП на підставі аналізу показників його діяльності, який проводять податківці. Крім цього, податківці закріплюють великих платників податків за міжрегіональними управліннями ДПС по роботі з великими платниками податків.

 Отже, самостійно «віднести» себе до великих платників податків не можна.

Далі, відповідно до абзаца другого пп. 64.7 ПКУ у разі включення платника податків до Реєстру ВПП на нього поширюються особливості, визначені ПКУ для великих платників податків, а це як раз і означає, що новий порядок врахування збитків згідно з  пп. 140.4.4 ПКУ поширюється тільки на тих платників, які внесені до Реєстру ВПП, і тільки в тому році (тих роках), протягом яких він перебуває в Реєстрі ВПП.

І навпаки, якщо підприємство не перебуває в Реєстрі ВПП, на нього не поширюється новий порядок врахування збитків, передбачений пп. 140.4.4 ПКУ.

Нагадаємо, що кількість великих платників на 2022 рік становить 1341.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189