• Посилання скопійовано

Чи потрібно сплачувати збір за забруднення навколишнього середовища при оренді авто?

Неприбуткове підприємство орендує легковий автомобіль у керівника. Чи потрібно звітуватися і сплачувати збір за забруднення навколишнього середовища? Чи потрібно нотаріально посвідчувати договір оренди?

В першу чергу зазначимо, що збір за забруднення навколишнього природного середовища (який передбачався постановою КМУ №303) було скасовано з 12.01.2011 р. Постановою КМУ №1236. Замість нього було введено «екологічний податок».

Згідно з пп. 240.1 ПКУ, платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, в тому числі юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:

  • викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
  • скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;
  • розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання);
  • утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);
  • тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Таким чином, екологічний податок наразі сплачується включно за викиди забруднюючих речових в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (тобто викиди з пересувних джерел під оподаткування не потрапляють).

Оскільки транспортні засоби не є стаціонарними джерелами забруднення (виходячи з визначення, наведеного в пп. 14.1.230 ПКУ), то власники (а в тому числі і орендарі) автотранспорту екологічний податок не сплачують. Повідомляти про таку несплату податкові органи не потрібно.

 

Нотаріальне посвідчення договору оренди

Відповідно до п. 1 та 2 ст. 799 ЦКУ, передбачено такі вимоги до договору найму (оренди) транспортного засобу: 

  • такий договір укладається у письмовій формі;
  • якщо однією із сторін договору є фізична особа, то він підлягає нотаріальному посвідченню.

Отже, нотаріальне посвідчення договору найму (оренди) авто у фізичної особи є обов’язковим.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5613
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:277
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419