• Посилання скопійовано

За ким сплата екологічного податку у разі оренди приміщення з газовим котлом?

Чи повинна фізична особа — підприємець сплачувати екологічний податок за викиди в повітря стаціонарним джерелом забруднення — котлом-колонкою, який встановлено в приміщенні кафе, враховуючи, що підприємець орендує приміщення?

Відповідно до пп. 14.1.230 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI стаціонарне джерело забруднення — це підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Статтею 11 Закону України від 16.10.92 р. № 2707-XII «Про охорону атмосферного повітря» передбачено, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу.


Як зазначено у п. 2 Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 р. № 302, дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами — це офіційний документ, який дає право підприємствам, установам, організаціям та громадянам-підприємцям експлуатувати об’єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші, за умови дотримання встановлених відповідних нормативів гранично допустимих викидів та вимог до технологічних процесів у частині обмеження викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну. Дозвіл видається суб’єкту господарювання — власнику стаціонарного джерела викиду, з якого надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші.

Таким чином, у разі утворення забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря при згоранні палива (газу, мазуту тощо) котлом-колонкою, встановленим в приміщенні кафе, платником екологічного податку за викиди стаціонарним джерелом забруднення є суб’єкт господарювання — орендодавець (юридична особа або фізична особа — підприємець) — власник автономної системи опалення (котла), яка використовується у приміщенні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.20249
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202425
  • Продаємо ТЗ спеціалізованого призначення: коли визнаємо дохід та як оподатковуємо?
    Фізособа уклала з юрособою простий письмовий договір купівлі-продажу ТЗ – спеціалізованого напівпричепу у грудні 2021 р. Оплату отримано у грудні 2021 р. Переоформлення ТЗ – у серпні 2022 р. Податковим агентом є юрособа. Податки утримано та сплачено в меншому обсязі, ніж було потрібно. Доходом якого року є отримані кошти за напівпричеп? Чи потрібно фізособі доплачувати податки самостійно чи повернути кошти? Якщо фізособа планує продати протягом року декілька вантажних автомобілів та напівпричепів, як оподатковувати такий продаж?
    30.04.202417
  • Оподаткування доходу фізособи, яка змінила податкове резидентство
    Фізособа - громадянин України є власником корпоративного інвестиційного фонду. Як зміниться оподаткування доходів цієї фізособи при зміні податкового резидентства (громадянство України зберігається)?
    26.04.202424
  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.20241 962