• Посилання скопійовано

Послуги з перевезення від резидента Іспанії: чи потрібно утримувати податок?

Нерезидент (Іспанія) надає українському підприємству послуги з міжнародного перевезення вантажу з території України на територію Італії. Чи потрібно утримувати податок на репатріацію?

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними пп. 141.4 ПКУ. Перелік таких доходів визначено пп. 141.4.1 ПКУ.

Зокрема, згідно з переліком, наведеним у пп. 141.4.1 ПКУ такими доходами є:

  • фрахт - винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для: перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами; перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом (пп. 14.1.260 ПКУ).
  • інші доходи від провадження нерезидентом (постійним представництвом цього або іншого нерезидента) господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента.

При цьому, аналізуючи ІПК від 03.01.2018 р. №11/ІПК/10/26-15-12-03-11 та від 26.04.2019 р. №1851/6/99-99-15-02-02-15/ІПК можна зробити висновок, що класифікація отриманого нерезидентом доходу при міжнародних перевезеннях залежить від того, хто безпосередньо надає послуги з транспортування:

  • якщо нерезидент самостійно здійснює перевезення власним транспортом, то такі послуги з метою оподаткування розглядаються як фрахт (ставка податку 6%);
  • у разі залучення нерезидентом до перевезення третіх осіб, такі послуги з метою оподаткування податком на репатріацію розглядаються як інші доходи і оподатковуються за ставкою 15%.

Разом з тим, п. 1 ст. 6 Конвенції з урядом Іспанії про уникнення подвійного оподаткування передбачено, що прибуток, отриманий від операцій з міжнародних перевезень оподатковуються тільки у державі, в якій знаходиться керуючий орган такої особи. Таким чином, наведена Конвенція звільняє від податку на репатріацію дохід від послуг міжнародного перевезення (фрахту) за умови надання нерезидентом довідки, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, а також iнших документiв, якщо це передбачено мiжнародним договором України (пп. 103.4 Кодексу).

Якщо ж нерезидент залучає до перевезення третіх осіб (тобто не особисто надає послуги з перевезення) і відповідно такий дохід розцінюється як інші доходи, то таке звільнення згідно з міжнародною Конвенцією не застосовується.

Звертаємо увагу, що використання довідки в електронному вигляді для цілей ст. 103 ПКУ нормами ПКУ не передбачено. У зв’язку з цим довідка, отримана в електронному вигляді не є підставою для застосування міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування.

Роз’яснення щодо вимог до такої довідки ми наводили тут, тут та тут. А щодо відображення нарахованого нерезиденту доходу у Декларації свої роз’яснення надавав Офіс великих платників податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»