• Посилання скопійовано

Фізособа придбаває корпоративні права: що з оподаткуванням?

Як оподатковується придбання корпоративних прав фізособою?

Відповідно до ч. 1 ст. 21 Закону про ТОВ, учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі товариства платно або безоплатно іншим учасникам товариства або третім особам.

Придбання корпоративних прав є інвестактивами (пп. «а» пп. 170.2.7 ПКУ), а тому правила оподаткування операцій із інвестактивами регулює пп. 170.2 ПКУ.

На виконання вимог пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. У Книзі обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 11.12.2013 р. № 794, для інвестиційного доходу призначена гр. 3, а для понесених у зв’язку з придбанням витрат — гр. 4.

Документами, що підтверджують фактично понесені витрати на придбання інвестиційного активу (корпоративних прав) фізичною особою — платником податку, крім договорів купівлі-продажу, актів прийому-передачі, є розрахункові документи (зокрема, меморіальний ордер, платіжне доручення, платіжна вимога, розрахунковий чек, інкасове доручення (розпорядження) (лист ДФС від 18.01.2017 р. № 850/K/99-99-13-02-03-14, підкатегорія 103.10 ресурсу «ЗІР»). Радимо подбати про них вже наразі, адже при продажу документи знадобляться, аби довести витрати на придбання таких прав.

При самому придбанні корпоративних прав, вважаємо, що у фізособи-покупця не виникає жодного оподатковуваного доходу! Дохід виникатиме вже у разі продажу придбаних корпоративних прав. Втім, зауважимо, що податківці фіскально відносяться до ситуації, коли вартість корпоративних прав більша, ніж ціна їх придбання.

Так, ДФС в ІПК від 04.04.2019 р. №1446/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та від 18.07.2019 р. №3340/Н/99-99-13-02-03-14/ІПК повідомляє, що дохід фізичної особи - покупця (нового учасника) у вигляді знижки з вартості придбаних у ТОВ прав (частки в статутному капіталі) включається до загального місячного оподатковуваного доходу такого платника як інші доходи та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Втім погодитися із цією позицією важко, адже єдина норма, яка вимагає включення до оподаткованого доходу фізособи саме знижки покупця, це пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. Він говорить про визначення додатковим благом сум знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 ПКУ.

Корпоративні права, згідно із пп. 14.1.244 ПКУ, це товар. Але до доходу фізособи знижка, надана при їх придбанні, потрапляє лише у тому випадку, якщо вона індивідуально призначена для такої фізособи. А це ще треба довести!

До того ж, податківці не зазначають, як рахувати дохід у вигляді знижки. З чим порівнювати ціну продажу корпоративних прав, з номінальною вартістю чи з вартістю їх придбання продавцем?

Згаданий вище  пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ вимагає порівнювати ціну продажу із звичайною ціною (про що податківці також не згадують). А звичайна ціна в цьому випадку визначатиметься згідно із пп. 14.1.71 ПКУ. Наприклад, якщо корпоративні права будуть продані внаслідок публічних торгів, то звичайною ціною вважатиметься ціна, яка склалась на таких торгах. Навіть, якщо вона буде дешевшою, ніж номінальна вартість придбаних корпоративних прав.

Ну, і останнє, це, звісно, визначення самого виду доходу. Якщо податківці вимагають оподаткування на підставі пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, це дохід у вигляді додаткового блага. Аж ніяк не «інші доходи». Детальніше про це ми говорили тут.

Аби уникнути непорозумінь із контролюючими органами, якщо ціна придбання корпоративних прав нижча за вартість корпоративних прав, радимо отримати ІПК та оскаржувати її, якщо вона також буде фіскальною. Адже повторимося, не бачимо нормативних у ПКУ підстав для виникнення оподатковуваного доходу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»