• Посилання скопійовано

Який порядок нарахування туристичного збору в 2019 році?

Який порядок нарахування, сплати та повернення надлишково сплаченого туристичного збору з 1 січня 2019 року?

1) Рекомендуємо зробити звірку розрахунків із податковою за місцезнаходженням податкового агента (СГ, який зобов’язаний сплачувати туристичний збір до місцевого бюджету). Адже за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися платниками (податковими агентами), відкрито ІКП. Така інтегрована картка платника містить інформацію про стан розрахунків. За письмовою заявою СГ, щодо якого відкрито ІКП, надається письмовий документ у довільній формі щодо стану розрахунків. Документ видається не пізніше, ніж за 15 робочих днів з дня отримання заяви.

2) Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання підлягають поверненню відповідно до ст. 43 ПКУ, крім випадків наявності у платника податкового боргу. У разі наявності податкового боргу, повернення коштів проводиться лише після повного погашення податкового боргу платником податків.

Обов’язковою умовою для повернення сум є подання заяви у довільній формі. У заяві платник вказує суму і вид помилково та/або надміру сплаченого платежу та визначає напрям(и) перерахування коштiв, зокрема:

  • на поточний рахунок в установі банку;
  • на погашення грошового зобов'язання та пені (податкового боргу) з iнших платежiв;
  • для подальших розрахункiв як авансові платежі (передоплата).

За загальним правилом не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання заяви податківці готують висновок про повернення коштів з відповідного бюджету та подають цей висновок для виконання Держказначейству. Проте, за Порядком №1146, враховуючи, що туристичний збір є місцевим збором, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету, такі строки є більшими.

Згідно з п. 8. Порядку №1146 ДФС готує три примiрники реєстру висновкiв за платежами, належними мiсцевим бюджетам,  за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку.

За платежами, належними мiсцевим бюджетам, орган ДФС у строк не пiзнiше нiж за 9 робочих днів до закiнчення двадцятиденного строку з дня подання заяви передає висновки згiдно з реєстром висновкiв за платежами, належними мiсцевим бюджетам, для погодження вiдповiдному мiсцевому фiнансовому органу.

Відповідний мiсцевий фiнансовий орган протягом 2 робочих днів погоджує отримані висновки шляхом засвідчення пiдписом керiвника мiсцевого фiнансового органу, скріпленим гербовою печаткою, і не пізніше наступного робочого дня після погодження повертає їх згiдно з реєстром.

3) З 01.01.2019 р. кардинально змінено порядок нарахування туристичного збору. Визначає такий порядок ст. 268 ПКУ. Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення міської ради про встановлення туристичного збору та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1ПКУ.

Враховуючи, що офіційне оприлюднення розміру ставок місцевих податків та зборів заздалегідь не очікується у 2019 році (пов’язано це із змінами до пп. 4.1.9, 12.3.3, 12.3.4пп. 12.4.3 та п. 12.5 ПКУ) не всі місцеві ради вчасно встигнуть затвердити нові ставки туристичного збору, тому це може призвести до проблем із визначенням суми збору. У такому разі рекомендуємо застосовувати максимальний розмір ставки. 

Базою справляння збору з 01.01.2019 р. завдяки змінам до п. 268.4 ПКУ є загальна кількість діб (на відміну до попередньої норми, яка встановлювала вартість проживання). 

Ставки збору залежать від виду туризму. Ставки п. 268.3 ПКУ встановлюються рішеннями місцевих рад та становлять для однієї особи за кожну добу тимчасового розміщення:

  • для  внутрішнього туризму у розмірі до 0,5%  від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного року (до 20,87 грн за добу);
  • для  в’їзного туризму до 5% від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного року (до 208,65 грн).

Не є платниками туристичного збору особи, наведені у пп. 268.2.2 ПКУ, зокрема:

  • фізособи, які прибули у відрядження і є резидентами України (резидентство визначається за пп. «в» пп. 14.1.213 ПКУ). Отже, іноземці, які з 2019 року прибувають у відрядження на певні території України, є платниками збору;
  • «близькі родичі» - це батьки, чоловік або дружина, діти, рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки, які прибули до фізособи, яка є власником будинку, котеджу тощо, на тимчасове проживання.

Податкові агенти та місця проживання (ночівлі) конкретизовано в п. 268.5 ПКУ

Сплачують суму збору платники-фізособи авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням податковому агенту. Сплачують збір податкові агенти за своїм місцезнаходженням щоквартально або згідно з оновленим пп. 268.7.1 ПКУ авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому до 28 (29) включно), якщо такий порядок передбачено у рішенні міської ради. Тому у січні 2019 р. рекомендуємо власникам готельного бізнесу не зволікати та ознайомитися з такими рішеннями.

Звітним періодом є квартал, але якщо збір буде сплачуватися авансом щомісяця, то про це слід зазначити у декларації і визначити суму податкового зобов’язання з урахуванням фактично внесених авансових платежів, такий порядок нової норми пп. 268.7.1 ПКУ. Тому слід очікувати нову форму декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.202424
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202412
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419