• Посилання скопійовано

Чи сплачувати сільгосппідприємству рентну плату за воду?

Чи потрібно сільськогосподарському підприємству, яке використовує воду для обприскування полів із свердловини, сплачувати рентну плату за воду?

Згідно з п. 251.1 ПКУ рентна плата складається, зокрема, з:

  • рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (пп. 251.1.1 ПКУ);
  • рентної плати за спеціальне використання води (пп. 251.1.4 ПКУ).

За загальними правилами, суб'єкти господарювання, які видобувають підземні води, є первинними водокористувачами та платниками обох вищезазначених платежів. 

Правила обчислення рентної плати за користування надрами для видобування прісної підземної води визначено ст. 252 ПКУ.

Від рентної плати за спеціальне використання води звільнені платники єдиного податку IV групи на підставі пп. 5 п. 297.1 ПКУ.

Зокрема, ДФС у Київській області повідомляє, що суб’єкти господарювання – платники єдиного податку IV групи (сільськогосподарські товаровиробники, які є такими за умовами, визначеними ст. 291 ПКУ), звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання звітності з рентної плати за спеціальне використання води. Отже, якщо сільгосппідприємство є платником єдиного податку IV групи, то воно не подає звітність та не сплачує рентну плату за спецводокористування.

Податківці також наголошують: фермерські господарства, які провадять госпдіяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування, не є платниками рентної плати за користування надрами, незалежно від того, на якій системі  оподаткування вони перебувають: загальній чи спрощеній. Це встановлено п. 252.1.4  ПКУ.

На відміну від фермерів, інші сільгосппідприємства повинні сплачувати рентну плату за користування надрами, якщо вони видобувають воду. Це правило діє вже незалежно від того, чи перебувають вони на IV групі платників ЄП, чи ні, адже «єдинники» не звільнені від рентної плати за користування надрами.

Отже, маємо такі висновки:

  1. платники єдиного податку IV групи звільнені від рентної плати за спецводокористування, але не звільнені від сплати ренти за користування надрами;
  2. фермерські господарства, які видобувають підземні води, звільнені від рентної плати за користування надрами, але не звільнені від ренти за спецводокористування;
  3. якщо фермерське господарство є плаником єдиного податку IV групи, то воно звільнене від обох рентних платежів;
  4. усі інші платники податків сплачують  рентні платежі на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»