Відповідно до п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 та п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) платниками акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів є суб’єкти роздрібної торгівлі, які реалізують безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування, такі підакцизні товари, як пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.
В п.п. 14.1.252 п. 14.1 ст. 14 ПКУ дано визначення терміну «тютюнові вироби», це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.
Згідно з п. 1 примітки до підпозиції 24 розд. ІV Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, які затверджені наказом ДФС від 09.06.2015 №401, в підпозиції 2403 11 термін «тютюн для кальяну» означає тютюн, призначений для куріння за допомогою кальяну, що складається із суміші тютюну та гліцерину, з вмістом або без вмісту ароматичних масел і екстрактів, меляси або цукру, який має або не має фруктовий аромат.
Таким чином, тютюн для кальяну є тютюновим виробом та відповідно до ст. 215 КПУ – підакцизним товаром.
Куріння за допомогою кальяну передбачає фільтрацією і охолодження диму водою. Замість води іноді використовують фруктові соки, вина або міцні спиртні напої.
Відповідно до норм ПКУ об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібної торгівлі є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 КПУ).
Базою оподаткування є вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів (п.п. 214.1.4 п. 214.1. ст. 214 КПУ).
Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 №291, підприємства громадського харчування вартість використаних продуктів (сировини) для виготовлення страв і виробів за фактичною собівартістю в розрізі об’єктів витрат відображають на рахунку 23 «Виробництво». Витрати на управління виробництвом і на обслуговування виробничого процесу страв і виробів відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 №318, відображаються на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати».
Для визначення роздрібної ціни такої послуги як куріння за допомогою кальяну, в калькуляцію витрат для надання такої послуги має бути включений акцизний податок з вартості (з податком на додану вартість) тютюну для кальяну та іншої підакцизної продукції (у разі її наявності).