• Посилання скопійовано

Чи є обмеження щодо термінів зберігання бензину в пересувних акцизних складах?

Підприємство займається торгівлею ПММ, має ліцензію на право оптової торгівлі пальним без місць оптової торгівлі. Станом на 01.01.2024 р. залишок бензину у пересувних акцизних складах склав 6300 л. Станом на 01.08.2024 р. він не змінився. Який термін зберігання пального в пересувних акцизних складах?

Термін зберігання пального встановлено для транспортних засобів, які перевозять пальне і не є акцизними складами пересувними, на які подано Заявку на переміщення пального.

Відповідно до пп. 1 розд. ІІ Порядку №188, період переміщення пального такими транспортними засобами не може перевищувати 30 календарних днів.

Конкретний період переміщення зазначають у Заявці. Тобто, такий період не можна зазначити більше ніж 30 календарних днів. Але якщо вказаний термін сплив, а переміщення пального не завершено, потрібно подати нову Заявку, продовживши термін.

Для пересувних акцизних складів такого граничного терміну не встановлено.

Проте, пунктом 11.2 ДСТУ «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови» 7687:2015 визначено, що гарантійний термін зберігання бензинів складає 6 місяців від дати виготовлення.

По сплину зазначеного терміну підприємству необхідно перевірити бензин на відповідність вимогам ДСТУ 7687:2015. Це можна зробити в незалежних лабораторіях. Якщо результати аналізу незадовільні і бензин не можливо використати, то таке пальне утилізується (п. 6.6 ДСТУ 7687:2015).

Звертаємо увагу, якщо бензин відповідає вимогам ДСТУ 8704:2017 «Бензини автомобільні довготривалого зберігання. Технічні умови», то термін зберігання 5 років. Зазвичай за даним ДСТУ бензин виготовляється для забезпечення запасу ЗСУ. Тому в консультації розглядається саме ДСТУ 7687:2015.

Додатком А ДСТУ 4454:2005 «Маркування, пакування, транспортування та зберігання» визначено, що бензини автомобільні можуть:

  1. Зберігатися:
  • в сховищах підземних;
  • резервуарах стаціонарних та пересувних металевих (горизонтального низького тиску, горизонтального і кульового високого тиску, вертикальному з понтоном або плаваючим дахом, або газовою обв’язкою, або інші).

До стаціонарних резервуарів відносяться резервуари, які будуються (монтуються) безпосередньо на місці їх майбутньої експлуатації. До пересувних резервуарів відносяться резервуари, які будуються в заводських умовах, з подальшим їх транспортуванням до місця встановлення (Керівництво з роботи центрів забезпечення пальним, баз, складів пального ЗСУ)

  1. Транспортування можливе в металевих бочках.

Металева бочка – транспортна тара з корпусом циліндричної або параболічної форми, з обручами чи зигами катання, з днищами (п. 3.55 ДСТУ 2890-94 «Тара і транспортування. Терміни та визначення»).

Тобто в розумінні ДСТУ 4454:2005 транспортування бензину можливе в металевих місткостями різної форми, в тому числі автоцистерн. 

До автомобільних цистерн належать автоцистерни , причіп цистерни, напів-причіп цистерни, автопаливозаправлювачі, призначені для транспортування та вимірювання об’єму рідких нафтопродуктів у розмірі повної місткості, що встановлено під час градування (п. 1.2 ДСТУ 8875:2019 «Метрологія. Автомобільні цистерни для нафтопродуктів. Методика повірки»).

При цьому із автомобільних цистерн нафта і нафтопродукти повинні бути злиті повністю з видаленням в’язких нафтопродуктів з внутрішньої поверхні котла цистерн (п. 8.4 ДСТУ 4454:2005).

Отже, місткість бензовоза не призначена для тривалого зберігання бензину, а лише на період його транспортування.

Враховуючи зазначене, підприємству необхідно провести інвентаризацію, щоб визначити, чи дійсно в наявності така кількість бензину. Якщо ні, то шукаємо причину і проводимо списання або відшкодування завданих збитків. 

У разі, якщо дані інвентаризації відповідають даним бухобліку, то необхідно визначити, чи дійсно залишки зберігаються у цистерні транспортного засобу 8 місяців. Адже підприємство працює і «обіг» бензину є, а також транспортний засіб недоцільно вилучати з роботи на такий строк. Якщо підтверджено, що перевищено гарантійний термін зберігання 6 місяців, то проводимо аналіз якісних показників бензину, адже з часом октанове число зменшується. За результатом аналізу або продаємо, або утилізуємо. 

Звичайно, все це управлінські рішення, які приймаються на розсуд підприємства. Але якщо все залишити як є, то є ризик того, що будуть питання щодо негосподарського використання пального, якщо все ж буде доведено, що це пальне втратило свої якісні характеристики і не може використовуватися в подальшому.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи є обмеження щодо термінів зберігання бензину в пересувних акцизних складах?
    Підприємство займається торгівлею ПММ, має ліцензію на право оптової торгівлі пальним без місць оптової торгівлі. Станом на 01.01.2024 р. залишок бензину у пересувних акцизних складах склав 6300 л. Станом на 01.08.2024 р. він не змінився. Який термін зберігання пального в пересувних акцизних складах?
    02.10.202425
  • Які особливості придбання технічного спирту для власних потреб підприємства?
    Підприємство купує технічний спирт для очищення власної продукції. Чи потрібно такому покупцю реєструвати акцизний склад? Чи потрібні додаткові документи на придбання спирту?
    25.09.202413
  • Чи можна придбати пальне на АЗС у власний паливозаправник і потім заправляти свій транспорт?
    Сільськогосподарське товариство має стаціонарну АЗС, на яку отримана ліцензія на зберігання пального для використання для власних потреб. Техніка заправляється пальним з цієї АЗС. Якщо роботи проводяться віддалено, пальне доставляється паливозаправником. Які наслідки для товариства будуть, якщо паливозаправник заправить цистерну на сторонній АЗС? Пальне буде використовуватися для заправки власного транспорту чи поповнення пального власної АЗС
    23.09.202440
  • Розрахунки між СГ за підакцизні товари – тільки безготівкові
    НБУ вніс зміни до Положення №148 з 29.08.2024 р. ТОВ здійснює продаж підакцизних товарів та продуктів ФОПам. У зв'язку з змінами є питання: чи може ТОВ отримувати готівку за продукти харчування? Чи може ТОВ отримувати платежі від ФОП через платіжні системи на свій рахунок за підакцизні товари та продукти харчування? Чи можуть бути штрафи через отримання коштів через термінали у ФОП і ТОВ?
    10.09.2024204
  • Оптова торгівля пальним, яке передане на відповідальне зберігання
    Підприємство має ліцензію на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним. Чи може воно передати пальне на зберігання іншому підприємству, яке має ліцензію на зберігання пального та ліцензію на право оптової торгівлі за наявності місць оптової торгівлі, а в подальшому продавати пальне з цього місця зберігання?
    09.09.2024112