• Посилання скопійовано

Чи можна придбати пальне на АЗС у власний паливозаправник і потім заправляти свій транспорт?

Сільськогосподарське товариство має стаціонарну АЗС, на яку отримана ліцензія на зберігання пального для використання для власних потреб. Техніка заправляється пальним з цієї АЗС. Якщо роботи проводяться віддалено, пальне доставляється паливозаправником. Які наслідки для товариства будуть, якщо паливозаправник заправить цистерну на сторонній АЗС? Пальне буде використовуватися для заправки власного транспорту чи поповнення пального власної АЗС

Для підприємства – неплатника акцизу, що використовує пальне для власних потреб є два основні ризики: зберігання пального без ліцензії та його реалізація – фізична передача в розумінні розділу VI ПКУ.

Відповідно до наведеної умови підприємство придбаває пальне на сторонній (комерційній) АЗС, що передбачає фізичне отримання пального, а не його передачу. Тому безумовної вимоги реєстрації платником акцизу немає.  А за умови, що суб’єкт господарювання не є розпорядником акцизного складу  та платником акцизу, паливозаправник, що використовується для переміщення на митній території України власного пального для потреб власного споживання не є пересувним акцизним складом (пп. 14.1.6-1 ПКУ).

 

Чи потрібна ліцензія на зберігання пального в паливозаправнику?

Паливозаправник як транспортний засіб не призначений для зберігання в ньому вантажу, всі операції з пальним у паливозаправнику слід розглядати як транспортування та використання такого пального (зокрема, заправляння інших транспортних засобів). Тому зміни до наявної ліцензії на зберігання пального вносити не потрібно. Більш детально ми розглядали це питання в консультації тут.

Але податківці можуть мати іншу точку зору. Тому якщо пальне в цистерні паливозаправника буде перебувати кілька діб, вони можуть говорити про зберігання пального в такому паливозаправнику. З огляду на це радимо все-таки включити цистерну паливозаправника до ліцензії на зберігання пального, якщо цього не було зроблено.

Якщо паливозаправник перевантажує пальне на власну АЗС або заправляє транспорт у той же день, коли він отримав пальне у постачальника, то в ньому немає залишку на кінець дня і тоді вносити його до ліцензії не потрібно.

 ***

Також пропонуємо до уваги:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Які особливості придбання технічного спирту для власних потреб підприємства?
    Підприємство купує технічний спирт для очищення власної продукції. Чи потрібно такому покупцю реєструвати акцизний склад? Чи потрібні додаткові документи на придбання спирту?
    Сьогодні 13:058
  • Чи можна придбати пальне на АЗС у власний паливозаправник і потім заправляти свій транспорт?
    Сільськогосподарське товариство має стаціонарну АЗС, на яку отримана ліцензія на зберігання пального для використання для власних потреб. Техніка заправляється пальним з цієї АЗС. Якщо роботи проводяться віддалено, пальне доставляється паливозаправником. Які наслідки для товариства будуть, якщо паливозаправник заправить цистерну на сторонній АЗС? Пальне буде використовуватися для заправки власного транспорту чи поповнення пального власної АЗС
    23.09.202426
  • Розрахунки між СГ за підакцизні товари – тільки безготівкові
    НБУ вніс зміни до Положення №148 з 29.08.2024 р. ТОВ здійснює продаж підакцизних товарів та продуктів ФОПам. У зв'язку з змінами є питання: чи може ТОВ отримувати готівку за продукти харчування? Чи може ТОВ отримувати платежі від ФОП через платіжні системи на свій рахунок за підакцизні товари та продукти харчування? Чи можуть бути штрафи через отримання коштів через термінали у ФОП і ТОВ?
    10.09.2024197
  • Оптова торгівля пальним, яке передане на відповідальне зберігання
    Підприємство має ліцензію на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним. Чи може воно передати пальне на зберігання іншому підприємству, яке має ліцензію на зберігання пального та ліцензію на право оптової торгівлі за наявності місць оптової торгівлі, а в подальшому продавати пальне з цього місця зберігання?
    09.09.2024108
  • Що з акцизом та ПДВ при реалізації суміші кальяну ФОПом СГ роздрібної торгівлі?
    ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ та акцизу, продає суміш кальяну, до складу якої входить тютюн, що не оподатковується ПДВ та акцизом. Як оподатковується суміш кальяну в цьому випадку?
    19.08.202418