• Посилання скопійовано

Що з акцизом та ПДВ при реалізації суміші кальяну ФОПом СГ роздрібної торгівлі?

ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ та акцизу, продає суміш кальяну, до складу якої входить тютюн, що не оподатковується ПДВ та акцизом. Як оподатковується суміш кальяну в цьому випадку?

Акцизний податок

Відповідно до  п. 212.1 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є:

  • особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах);
  • особа – виробник та/або імпортер тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, яка здійснює їх реалізацію для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів за ставкою, визначеною пп. 215.3.10 ПКУ.

Тютюн для кальяну відповідає товарній позиції УКТ ЗЕД 2403 11 00 00, що відноситься до групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну; продукти, з вмістом або без вмісту нікотину, призначені для вдихання без горіння; інші нікотиновмісні продукти, призначені для забезпечення надходження нікотину в тіло людини».

В свою чергу, «тютюн для кальяну» означає тютюн, призначений для куріння за допомогою кальяну, що складається з суміші тютюну та гліцерину, з вмістом або без вмісту ароматичних масел і екстрактів, меляси або цукру, який має або не має фруктового аромату. 

Тобто, реалізація суміші кальяну відноситься до реалізації тютюнових виробів. І в розумінні п. 212.1 ПКУ ФОП, що здійснює роздрібну торгівлю тютюновими виробами, в тому числі суміші для кальяну, не є платником акцизу.

Це також прослідковується у відповіді податківців в БЗ ЗІР (114.03) на питання: «Що є базою оподаткування акцизним податком при виробництві та реалізації суміші для кальяну: вартість всієї суміші чи вартість лише складових частин (елементів) суміші, які належать до підакцизних товарів?».

Зазначивши, що базою оподаткування акцизним податком по операціях з реалізації виробленої в Україні суміші для кальяну є вага (нетто) всієї суміші, а для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів - вартість такого товару за максимальними роздрібними цінами.

Про визначення бази оподаткування можна почитати ще консультацію ГУ ДПС в Одеській області тут.

В будь-якому разі, нарахування та сплату акцизного податку здійснює виробник та/або імпортер.

 

Податок на додану вартість

Відповідно до пп. 189.18 ПКУ, у разі постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни (МРЦ), при їх постачанні на митній території України, базою оподаткування є МРЦ таких товарів без урахування ПДВ.

Пунктом 197.27 ПКУ визначено, що звільняються від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, крім операцій:

  • з першого постачання таких товарів їх виробниками;
  • з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону «Про захист економічної конкуренції». Перелік таких суб’єктів затверджено Постановою КМУ від 29.12.2021 р. №1423;
  •  із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Про те, який висновок з цього випливає, читаємо у відповіді ДПС на питання в БЗ ЗІР (101.07): «Яким чином оподатковуються операції з постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни?».

ДПС відповідає, що встановлений пп. 189.18 ПКУ порядок визначення бази оподаткування застосовуються виключно такими категоріями платників:

  1. суб’єктами господарювання – виробниками тютюнової продукції;
  2. суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону №2210;
  3. імпортерами тютюнової продукції.

Тобто, саме тільки такі платники при постачанні тютюнової продукції, для якої встановлено МРЦ, при визначенні бази оподаткування ПДВ використовують МРЦ.

Якщо ФОП не відноситься до жодної з наведених категорій, то для операцій з постачання тютюнової продукції застосовується режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений пп. 197.27 ПКУ.

 ***

Також читайте: Купівля тютюну і продажу суміші для кальяну: щоз ПДВ?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»