• Посилання скопійовано

Які документи мають бути у водія паливозаправника ТОВ - платника акцизу?

ТОВ має паливозаправники, які використовує для перевезення пального і заправки власної техніки. До реєстрації платником акцизу ТОВ складало заявки на переміщення пального. Які документи повинен мати водій бензовозу при перевезенні пального після реєстрації ТОВ як платника акцизного податку, на випадок перевірки поліцією?

Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

  • посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;
  • реєстраційний документ на транспортний засіб;
  • у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах - дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції, крім випадків встановлення проблискових маячків оранжевого кольору на сільськогосподарській техніці, ширина якої перевищує 2,6 м, на механічних транспортних засобах дорожньо-експлуатаційної служби, на транспортних засобах спеціального, спеціалізованого призначення та на транспортних засобах із розпізнавальним знаком "Діти";
  • на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог, встановлених Законами про автомобільний транспортпро дорожній рух та про перевезення небезпечних вантажів;
  • чинний страховий поліс (страховий сертифікат "Зелена картка);
  • у разі встановлення на транспортному засобі розпізнавального знака "Водій з інвалідністю" - документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира ( п. 2.1 Правил дорожнього руху України);
  • документи на вантаж - товарно-транспортну накладну або інший визначений законодавством документ на вантаж (ст. 48 Закону про автомобільні перевезення). Таким документом при перевезенні вантажу для власних потреб є подорожній лист, форми, що вже втратила чинність або самостійно розроблений документ, який відповідає вимогам про Закону про бухгалтерський облік. 

Бензин моторний та дизельне паливо є небезпечним вантажем, що відповідно до Переліку небезпечних вантажів, наведених у ДОПНВ, має №ООН 1203 і 1202.

Небезпечний вантаж - речовини, матеріали, вироби, відходи виробничої та іншої діяльності, які внаслідок притаманних їм властивостей за наявності певних факторів можуть під час перевезення спричинити вибух, пожежу, пошкодження технічних засобів, пристроїв, споруд та інших об'єктів, заподіяти матеріальні збитки та шкоду довкіллю, а також призвести до загибелі, травмування, отруєння людей, тварин і які за міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або за результатами випробувань в установленому порядку залежно від ступеня їх впливу на довкілля або людину віднесено до одного з класів небезпечних речовин (ст. 1 Закону про перевезення небезпечних вантажів).

У разі перевезення небезпечних вантажів, крім наведених вище документів для водія обов’язковими є наявність свідоцтва про допущення транспортного засобу до перевезення певних небезпечних вантажів, свідоцтво про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, письмові інструкції на випадок аварії або надзвичайної ситуації (ст. 48 Закону про автомобільні перевезення).

Також на відповідних транспортних засобах установлюються такі розпізнавальні знаки:

  • «Табличка оранжевого кольору» - прямокутник оранжевого кольору із світлоповертальноюповерхнею та каймою чорного кольору;
  • «Знак небезпеки» - інформаційна таблиця у формі ромба, на якій зображено знак небезпеки (п. 30.3 ПДР).

Зауважимо, що крім перелічених документів мають бути також документи, наведені в п. 9 Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів. В свою чергу, важливим є об’єм пального та спосіб перевезення. Вище наведено загальний перелік документів, тому з приводу кожної конкретної ситуації доцільно звернутися до регіонального сервісного центру МВС. Окремо додаємо посилання https://hsc.gov.ua/.

Окремо ПКУ передбачено, що для переміщення пального платник акцизу складає акцизну накладну, а неплатник - подає заявку на переміщення пального.

Акцизна накладна складаються за фактом реалізації пального. Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального для потреб розділу VI ПКУ — це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

до акцизного складу;
до акцизного складу пересувного;
для власного споживання чи промислової переробки;
будь-яким іншим особам.

Пункт 69.4 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначає, що у разі неможливості зареєструвати акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності товарно-транспортної накладної, яка повинна містити всю інформацію, що має міститися у відповідній акцизній накладній, яка повинна бути зареєстрована в Єдиному реєстрі акцизних накладних, протягом строків, визначених у цьому пункті.

Тобто при перевезенні пального акцизна накладна має бути зареєстрована, а у разі відсутності реєстрації, ТТН має містити всі дані акцизної накладної. Форма ТТН не дозволяє вмістити всі дані акцизної накладноїтому доцільно зробити окремий додаток до ТТН. 

Транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання для:

  • переміщення в ньому митною територією України пального або спирту етилового, що реалізується (крім пального або спирту етилового, що переміщується митною територією України прохідним транзитом або внутрішнім транзитом, визначеним пп. «а» п. 2 ч. 2 ст. 91 МКУ);
  • зберігання в ньому пального або спирту етилового на митній території України;
  • ввезення пального або спирту етилового на митну територію України, з якого сплачено акцизний податок або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

Включення/виключення транспортних засобів до/з Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий, здійснюється автоматично на підставі даних акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Переміщення пального транспортними засобами, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах, які надіслані центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, забороняється.

 ***

Також читайте: Переміщення пального між своїми акцизними складами – як скласти АН та декларацію з акцизу?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»