• Посилання скопійовано

Послуги з управління паливом за паливною карткою та адміністрування пального

Підприємство "А" протягом строку лізингу авто, які належать підприємству "Б", отримує послуги сервісного обслуговування, а саме послуги з управління паливом за паливною карткою, адміністрування пального (отримує паливні картки для заправки транспортного засобу пальним) від підприємства "Б". Підприємство "Б" не здійснює реалізацію пального. Продавцем палива є підприємство "С". Чи необхідно підприємству "А" вести шляхові та маршрутні листи та на яких підставах? Як підприємству "А" обліковувати на балансі паливо, якщо підприємству "Б" сплачуються послуги сервісного обслуговування? Чи має право підприємство "А" відображати послуги сервісного обслуговування на 92 (93 рахунку)?

Чи необхідно підприємству "А" складати шляхові та маршрутні листи та на яких підставах?

Про те, якими повинні бути первинні документи про роботу автомобілів для цілей списання пального, ми писали в цьому матеріалі. Це може бути подорожній лист автомобіля або інший первинний документ, який виконує такі ж функції.

Якщо послуги сервісного обслуговування вже включають складання такого первинного документа у паперовій або електронній формі, який підтверджує роботу автомобілів та використання ними палива, то ще один такий документ складати не потрібно. Якщо ж навпаки, послуги сервісного обслуговування не передбачають складання первинного документа про роботу автомобілів, підприємство А повинно подбати про це самостійно. Про те, як складати такі документи, ми писали у вищезгаданому матеріалі.

Підставою для складання первинного документа є сама господарська операція використання автомобілів у діяльності підприємства. Своєю чергою, первинний документ про роботу автомобілів є підставою для бухобліку витрат пального та нарахування зарплати водіям.

Маршрутний лист – це синонім подорожнього листа і виконує ті ж самі функції первинного документа про роботу автомобіля.

 

Як підприємству "А" обліковувати на балансі паливо, якщо підприємству "Б" сплачуються послуги сервісного обслуговування?

Споживання та оплата послуг сервісного обслуговування, які надаються третьою особою – підприємством "Б", не впливає на порядок бухобліку придбання та використання палива у постачальника – підприємства "С". Про облік придбання палива ми писали тут.

 

Чи має право підприємство "А" відображати послуги сервісного обслуговування на 92 чи 93 рахунку?

Відповідно до ст. 4 Закону про бухоблік, підприємство зобов’язане дотримуватись принципів бухобліку, зокрема, принципу повного висвітлення – фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі. Це означає, що абсолютно всі витрати підприємства повинні знайти відображення на рахунках бухобліку.

Вибір рахунку для обліку витрат на послуги сервісного обслуговування залежить від сфери, у якій використовуються автомобілі, що прийняті у лізинг.Зокрема, якщо автомобілі використовуються у виробництві, то всі витрати на їх утримання списуються на рах. 91, якщо вони використовуються для адміністративних чи збутових цілей – відповідно на рах. 92 чи 93. Якщо автомобілі використовуються в іншій операційній діяльності, то витратний рахунок буде 949.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»