• Посилання скопійовано

Пальне на відповідальному зберіганні продано іншому поклажодавцю: чи складати акцизну накладну?

Підприємство є розпорядником акцизного стаціонарного складу. Клієнт передав на зберігання 100 т газу. Згодом газ було відвантажено з акцизного складу зберігання, але залишився залишок - 1025 кг. Клієнт продав цей залишок іншому клієнту, але на складі зберігання без фізичного відвантаження. Новий клієнт уклав договір зберігання з підприємством. Чи потрібно складати акцизну накладну?

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ – це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

В даному випадку залишок газу 1025 кг на акцизному складі зберігача фізично не переміщується, він залишається на тому ж акцизному складі, хоча й змінює номінального власника – поклажодавця.

Тому на дату продажу залишку одним клієнтом іншому клієнту у зберігача не відбувається реалізація пального. 

Згідно з пп. 231.1 ПКУакцизна накладна складається при реалізації пального. А якщо в даному випадку реалізація пального не відбувається, то й підстав для складання акцизної накладної немає.

Акцизна накладна на цей залишок буде складатися лише у разі фізичного повернення залишку газу зі зберігання новому поклажодавцю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»