• Посилання скопійовано

Чи можна змінити назву пального в накладній?

Підприємство – імпортер пального, оприбутковує пальне за назвою, вказаною в митній декларації. Оптовий покупець наполягає зазначати в документах на відвантаження назву пального згідно з техрегламентом, що відрізняється від назви в декларації. Чи має право підприємство змінити назву?

Як на це питання дивиться податкова?

В ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 17.08.2018 р. №3568/ІПК/26-15-14-08-28 зазначено: «..первинним документом, на підставі якого в обліку відображається придбання товару (ввезеного на митну територію України) є митна декларація, складена з дотриманням встановлених законодавством вимог.

Стосовно питання відображення в обліку товарів за номенклатурою затвердженою на підприємстві ТОВ «…», слід зазначити, що номенклатура імпортованого товару, яка використовується на підприємстві, повинна відповідати відомостям зазначеним в митній декларації». 

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 31.03.2017 р. №6964/10/26-15-14-05-04-22 «...для оприбуткування імпортованого товару слід застосовувати інформацію, наведену у ВМД». 

Відповідь на питання податкової в ЗІР (101.16): «Який опис (номенклатуру) товарів/послуг необхідно зазначити продавцю у графі 2 податкової накладної при реалізації раніше придбаних ним товарів/послуг (у тому числі ввезених на митну територію України чи підакцизних товарів)?».

Податкова відповідає: «На всіх етапах постачання товарів/послуг до кінцевого споживача, у тому числі імпортованих чи підакцизних товарів, у графі 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» податкової накладної продавець повинен зазначати дані, які відповідають документам, що підтверджують їх придбання таким продавцем».

Тобто, з цих консультацій податкової випливає, що змінювати назву товару не можна. Яким отримали, такий і віддаємо.

Щоправда, достатніх аргументів для такої точки зору податкова в своїх консультаціях не наводить.

 

Інша консультація податкової

ІПК ГУ ДФС у Дніпропетровській області від 14.06.2017 р. №629/ІПК/04-36-12-01-16: «...можливість об'єднання в однорідні групи товарів з різними найменуваннями, які підпадають під визначення ідентичних або однорідних, знаходиться в компетенції підприємства та повинно бути визначено відповідним наказом про його облікову політику.

При цьому, слід врахувати, що таку однорідність можна створювати, якщо зміна назви товару не призведе до зміни коду УКТ ЗЕД.

Одночасно слід зазначити, що порушене у листі ТОВ «...» питання, а саме, правомірності відображення в обліку товарів українського походження, які мають ознаки однорідних та ідентичних, мають однаковий код УКТ ЗЕД та ДСтУ, але найменування яких відрізняється, по одному найменуванню та однорідній групі, за своїм змістом не належить до компетенції ДФС».

Нажаль, податкова спершу зазначила, що питання об’єднання товару в однорідні групи лежить в компетенції підприємства, але далі сказала, що питання можливості перейменування не лежить в компетенції податкової. Хоча це по суті подібні питання. Якщо замість обліку за найменуванням товари можна обліковувати за однорідною групою, яка матиме певне найменування, то це означає, що товари по суті можна перейменовувати. Тобто, перейменовувати їх на назву групи. Назва групи і буде новим найменуванням товару, отриманим внаслідок перейменування.

Обгрунтування податкової містить умовно два блоки аргументів.

Перший:

Відповідно до пп. 14.1.80 ПКУ, ідентичні товари (роботи, послуги) - товари (роботи, послуги), що мають однакові характерні для них основні ознаки. 

При цьому під ідентичними розуміються товари, що мають однакові ознаки з оцінюваними товарами, у тому числі такі, як:

  • фізичні характеристики;
  • якість та репутація на ринку;
  • країна виробництва (походження);
  • виробник.

Тобто, якщо товари мають різне найменування, але по суті однакові характеристики, то це ідентичні товари.

Другий:

Вимогами п. 7 НП(С)БО 9 встановлено, що одиницею бухгалтерського обліку запасів є їх найменування або однорідна група (вид). 

Відповідно до п. 16 НП(С)БО 9 при відпуску запасів у виробництво, з виробництва, продаж та іншому вибутті оцінка їх здійснюється за одним з таких методів: ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів; середньозваженої собівартості; собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО); нормативних затрат; ціни продажу. 

Для всіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, що мають однакове призначення та однакові умови використання, застосовується тільки один із наведених методів. 

Підприємство самостійно на основі НП(С)БО та інших нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку визначає за погодженням з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів облікову політику підприємства, а також зміни до неї (ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік). 

Так розпорядчий документ про облікову політику підприємства визначає, зокрема, методи оцінки вибуття запасів, періодичність визначення середньозваженої собівартості одиниці запасів, порядок обліку і розподілу транспортно-заготівельних витрат, ведення окремого субрахунку обліку транспортно-заготівельних витрат та інше (пп. 2.1 Методрекомендацій №635).

Тобто, встановивши обліковою політикою одиницею бухгалтерського обліку пального однорідну групу, і назвавши її так, як підприємству потрібно (приміром, за назвою відповідного техрегламенту), підприємство фактично змінить назву товару на таку, яка йому потрібна.

 

Наша думка

Вище ми навели необгрунтовані висновки податкової про потрібність зазначати одну назву товару на всіх етапах постачання товару.

Потім назвали ще одну консультацію податкової, з якої випливає принципова можливість зміни назви товару, через облік товару за однорідними групами. Щоправда, такий варіант дещо складний у використанні.

Але по факту це питання має досить просте рішення. Воно полягає в тому, що в чинному законодавстві немає заборони на зміну найменування товару. Немає також встановленої законом процедури, яким чином оформляти таку зміну.

Тому очевидно, що якщо підприємство отримало пальне, яке має певне найменування в митній декларації, але це пальне за своїми характеристиками відповідає показникам встановленого техрегламента, то ніщо не забороняє підприємству перейменувати цей товар згідго з вимогами такого техрегламента. Звісно, що при цьому не має змінюватися код УКТ ЗЕД, який має зазначатися в податковій накладній.

Оформити таку зміну можна, приміром, наказом керівника підприємства під час оприбуткування такого пального. Про це ми писали, приміром, тут.

Але майте на увазі, що податкова може думати інакше, що може стати причиною непорозумінь. Тому для уникнення таких непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202455
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024470
  • Чи потрібна ліцензія на зберігання пального в балонах?
    Підприємство платник акцизу, має акцизні склади, де зберігає газ (пропан-бутан) для своїх виробничих потребр (ліцензію на зберігання палива). Підприємству потрібно для просушування вагонів використовувати лампи-горілки на газу, до яких прикріплюється балон і використовується пальне. Дані балони планують заправляти на АЗС. Чи потрібно нам показувати по акцизу використання даного газу, якщо у нас прихідної акцизної накладної не буде? Чи потрібно ліцензію на зберігання якщо дані балони 2-3 штуки заправлені будуть лежати в складі десь 1-2 дні ,поки їх не використають, але на цей склад немає ліцензії на зберігання чи буде це виробничим обладнанням і без ліцензії?
    06.02.202467
  • Невідповідність даних МД та транспортної накладної CMR: нюанси застосування нульової ставки ПДВ
    Підприємство-виробник експортувало до Молдови вироби з металу. Митна декларація містить такі відомості: номенклатура «фланцевий профіль P30», кількість - 8000 шт; CMR: номенклатура «профіль P30», кількість – 800 шт. Митна декларація оформлена правильно та засвідчує факт перетинання митного кордону України. Чи може стати причиною відмови в застосуванні 0% ставки ПДВ невідповідність в МД та CMR?
    09.01.202472
  • Коли складати ТТН, видаткову, податкову та акцизну накладні при перевезенні пального, яке триває кілька днів?
    Постачальник склав ТТН на перевезення пального датою 22.12.2023 р., видаткова накладна складена 25.12.2023 р. та акцизна накладна – 25.12.2023 р. Отримання пального за договором відбувається на території покупця. Фактична дата отримання - 25.12.2023 р., що зафіксовано в ТТН та у видатковій накладній. Чи буде помилкою, якщо дата ТТН та видаткової накладної різні, а акцизна накладна складена датою фактичного отримання?
    04.01.2024203