• Посилання скопійовано

Постачальник пального не зареєстрував АН: що робити торговцю пальним?

Якщо постачальник пального не зареєстрував акцизну накладну, відповідно і підприємство-покупець не має залишку пального, щоб зареєструвати свою АН на наступного покупця. Чи відображається це постачання пального в декларації з акцизного податку, а саме в Додатку 1-1?

Додаток 1-1 до декларації акцизного податку заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробники). Порядок заповнення цього додатку наведений у п. 2 розділу V Порядку №14.

Зокрема, у графі 4 «Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, розрахунками коригування до акцизних накладних (в тис.л, приведеного до t 15 °C) - отриманого» зазначаються обсяги пального, приведеного до t 15 °C, отриманого суб’єктом господарювання у звітному періоді, зазначені у других примірниках зареєстрованих у ЄРАН):

У графі 5 «Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, розрахунками коригування до акцизних накладних (в тис. л, приведеного до t 15 °C) - реалізованого» зазначаються обсяги реалізованого суб’єктом господарювання пального, приведеного до t 15 °C, зазначені в перших примірниках зареєстрованих у ЄРАН:

  • акцизних накладних, складених у звітному періоді;
  • розрахунках коригування до акцизних накладних, якими коригуються показники акцизної накладної, складеної у звітному періоді.

У графі 8 "Обсяг залишків пального на кінець звітного періоду (в тис.л, приведеного до t 15 °C)" проставляються загальні обсяги пального в тис.л, приведеного до t 15 °C, які було зареєстровано у СЕАРП та СЕ за актом інвентаризації (одноразово), за митними деклараціями, за акцизними накладними / розрахунками коригування до акцизних накладних, за заявками на поповнення (коригування) та не реалізовано протягом звітного періоду.

Графи 11 – 15 Додатку 1-1 також заповнюються на основі документів, зареєстрованих в ЄРАН.

Доходимо висновку, що Додаток 1-1 заповнюється тільки на основі даних ЄРАН. До Додатку 1-1 включаються всі складені АН у звітному періоді, які на момент подання декларації зареєстровані в ЄРАН. РК до АН включаються після їх реєстрації в ЄРАН до декларації за той період, в якому були складені АН, до яких зареєстровані РК.

Операції з пальним, на які не зареєстровані акцизні накладні, розрахунки коригування, заявки на поповнення тощо, не відображаються в декларації акцизного податку і відповідно, не впливають на суму податкових зобов’язань з акцизу, що формуються у декларації. Зокрема, не відображається ані надходження пального від постачальника, ані реалізація цього пального самим підприємством, на які не зареєстровано АН.

Але нічого хорошого в цьому немає. Очевидно, що таким чином платник акцизу може занизити своє податкове зобов’язання, а також він не виконує свій обов’язок щодо реєстрації акцизних накладних у встановлені строки (пп. 231.1 ПКУ).

Штрафи за порушення термінів реєстрації АН та РК в ЄРАН під час дії війни не застосовуються у разі відсутності можливості своєчасно виконати обов’язок із обов’язковим виконанням протягом шести місяців після припинення війни – ми про це писали тут.

В даній ситуації є ознаки неможливості зареєструвати АН через те, що постачальник не зареєстрував свою АН. Для підтвердження цього факту радимо отримати від постачальника листа з поясненням причини відсутності реєстрації акцизних накладних, і використовувати його для доказу неможливості зареєструвати свою АН.

Протягом шести місяців після припинення воєнного стану постачальник повинен зареєструвати АН для підприємства, а воно в свою чергу зареєструє свої АН. Далі, після реєстрації АН потрібно буде подати уточнюючі розрахунки до декларацій акцизного податку за ті місяці, в яких сталася така ситуація.

Є більш фіскальний варіант розв’язання цієї проблеми. Якщо не чекати АН від постачальника та якщо немає листа про неможливість реєстрації АН постачальником, підприємство самостійно може подати заявку на на поповнення залишків пального, сплатити акцизний податок і зареєструвати свою АН на свого покупця. В цьому разі заявка на поповнення і АН відображаються в Додатку 1-1 за загальними правилами.

Потім, якщо в майбутньому постачальник зареєструє свою АН, у підприємства виникне надлишок пального в системі ЄРАН. Але нажаль, зменшення такого надлишку не передбачене розділом VI «Порядок заповнення заявки на поповнення (коригування) залишку пального» Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого наказом Мінфіну від 27.11.2020 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»