• Посилання скопійовано

Оприбуткування пального, що безоплатно отримане від міської ради

Комунальне підприємство безоплатно отримує від міської ради дизельне пальне. Пальне буде використовуватись у звичайній діяльності комунального підприємства. Як оприбуткувати в бухобліку таке пальне?

Чи потрібно сторонам реєструватись платниками акцизного податку?

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ – це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України, зокрема, при використанні пального суб'єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу/акцизного складу пересувного, що передано (відпущено, відвантажено) платником акцизного податку таким суб'єктам господарювання виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки.

З цього визначення виходить, що міська рада повинна була б реєструватись платником акцизного податку та мати акцизний склад.

Проте на час дії воєнного стану є виключення: не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України, що здійснюються у зв'язку з його передачею, зокрема, органам місцевого самоврядування (див. тут). Тобто міська рада може отримати пальне без реєстрації платником акцизного податку.

Далі, з точки зору комунального підприємства, яке використовує отримане пальне у своїй звичайній діяльності, теж немає необхідності реєструватись платником акцизного податку, оскільки ці операції не містяться в переліку об’єктів оподаткування акцизним податком у ст. 213 ПКУ – воно не реалізує пальне, а використовує його у своїй діяльності.

Тож для комунального підприємства це пальне буде безоплатно отриманими активами.

 

Як оприбуткувати безоплатно отримане пальне?

Умови, за яких запаси визнаються активом, зазначено у п. 5 П(С)БО 9: це перспектива отримання економічних вигід від їх використання та достовірна інформація про їх вартість. Визначення активу наведено у п. 3 НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» - це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Згідно з п. 5 П(С)БО 15, дохід визнається у разі збільшення активу, при якому також відбувається зростання власного капіталу, за умови, що оцінку доходу може бути достовірно визначено. У разі безоплатного отримання запасів відбувається збільшення активів підприємства-одержувача. А оскільки при цьому не виникають зобов'язання з оплати чи будь-яка інша компенсація вартості таких запасів, то збільшується розмір власного капіталу підприємства. При безоплатному отриманні запасів сума доходу визначається згідно з п. 21 П(С)БО 15 - у сумі їх справедливої вартості. Ця ж справедлива вартість формує і первісну вартість запасів згідно з п. 12 П(С)БО 9, з урахуванням витрат, які підприємству довелося понести у зв'язку з таким отриманням (послуги доставки, доведення запасів до стану, придатного до використання, тощо). Справедливу вартість активу визначено у п. 4 П(С)БО 19: це сума, за яку можна продати актив у звичайних умовах на певну дату.

В даному випадку нескладно визначити справедливу вартість пального: це може бути або вартість пального, за якою міська рада його придбала і передає комунальному підприємству, або вартість пального на підставі ринкових цін на дату його передання комунальному підприємству, яко міська рада сама отримала пальне безоплатно.

У бухгалтерському обліку комунального підприємства отримане пальне оприбутковується за дебетом субрахунку 203 у кореспонденції з кредитом субрахунку 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів».

Списання безоплатно отриманих запасів здійснюється за загальними правилами – зі списанням їх вартості з субрахунку 203 до складу витрат звичайної діяльності комунального підприємства.

Для цілей оподаткування податком на прибуток коригування фінрезультату у випадку безоплатного отримання запасів не передбачено. Дохід виникає при оприбуткуванні запасів, а при їх використанні виникають витрати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»