• Посилання скопійовано

Який код УКТ ЗЕД у коктейля?

Підприємство-ресторан торгує як алкогольними, так і безалкогольними коктейлями, які складаються з декількох компонентів. Як на таку продукцію визначити код УКТ ЗЕД для відображення його у фіскальному чеку з 01.08.2020 року?

Код УКТ ЗЕД лише для алкогольних напоїв

Завдяки змінам до Закону про РРО з 1 серпня 2020 року всі суб’єкти господарювання, які торгують, підакцизними товарами у кожному чеку РРО чи програмного РРО перед назвою товару зобов'язані зазначати відповідний код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Підакцизні товари (продукція) - це товари за кодами згідно з  УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 ПКУ).

До підакцизних товарів належать, зокрема, алкогольні напої (пп. 215.1 ПКУ).

Тобто із 01.08.2020 року в чеку РРО слід зазначати код УКТ ЗЕД саме для алкогольних коктейлів. На безалкогольні напої це правило не діє.

 

На замітку!

У разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмних РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості до суб’єктів господарювання, за рішенням контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 7 ст. 17 Закону про РРО).

 

Код УКТ ЗЕД алкогольного коктейлю

Підходимо до найцікавішого питання. А який код УКТ ЗЕД вказувати у чеку РРО для коктейля, у якому намішаний різний алкоголь між самим собою чи із соком. Чи який код УКТ ЗЕД для алкогольного напою із газованою водою?

Що ж таке алкогольні напої? Це продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу "живого" бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД (ст.1 Закону №481).

Оскільки алкогольний коктейль – це й є алкогольний напій, то відповідно слід обирати із кодів УКТ ЗЕД, що зазначені вище.

На допомогу приходять Поясненнях до УКТ ЗЕД, затверджені наказом ДПСУ від 09.06.2015 р. № 401. Відповідно до цього нормативного акту до товарної позиції 2208 90 69 за кодом УКТ ЗЕД належать:

1) спиртні напої з доданням газованої води (наприклад, віскі з содовою);

2) чай з алкоголем;

3) спиртні напої, змішані одне з одним, або спиртні напої, змішані з фруктовими або овочевими соками (коктейлі).

До речі, колись саме податківці у "Віснику" від 17.08.2018 №31 (983) зазначали, що алкогольні коктейлі належать до товарної позиції 2208 90 69 за кодом УКТ ЗЕД.

Єдине, що зауважимо, що якщо заглянути безпосередньо у самі коди УКТ ЗЕД (як до 03.07.2020 року, так і після), то повний код УКТ ЗЕД для алкогольних коктейлів такий: 2208 90 69 00 (тобто всі 10 цифр коду УКТ ЗЕД).

Вважаємо, що саме код УКТ ЗЕД 2208 90 69 00 варто зазначати у чеку РРО у разі продажу спиртних напоїв з доданням газованої води (наприклад, віскі з содовою) чи спиртних напоїв, змішаних одне з одним, або спиртних напоїв, змішаних з фруктовими або овочевими соками (коктейлів).

Офіційних та загальнодоступних роз’яснень із цього приводу від ДПС поки що не було. Щоправда, відмітимо, що Асоціація "Українські електроніка, комп'ютери, касові апарати" на своєму сайті  оприлюднила інформацію, що вона зверталася до ДПСУ із питанням та одночасно пропозицією щодо коду УКТ ЗЕД алкогольних коктейлів:

«Асоціація УкрЕККА пропонує вносити в чек код УКТ ЗЕД того алкогольного напою, який є основним в коктейлі, за об’ємом або за вартістю».

Асоціація УкрЕККА повідомляє, що отримала відповідь від ДПСУ листом від 17.04.2020 р. № 13813/6/99-00-17-03-01-06, у якому вказано:

«ДПС вважає слушною пропозицію Асоціації щодо зазначення при реалізації коктейлів у фіскальних чеках на розсуд суб'єкта господарювання коду УКТ ЗЕД алкогольного напою, що є складовою (інгредієнтом) такого коктейлю з найбільшою питомою вагою:

  • об'єму (кількості) алкогольного напою в загальному об'ємі (загальній кількості) коктейлю;  
  • або  вартості алкогольного напою в загальній вартості коктейлю».

На жаль, текст самого листа Асоціація УкрЕККА не оприлюднила. 

Втім, завдяки цьому інформаційному повідомленню від Асоціації УкрЕККА розуміємо, що на місцях можуть бути різниці позиції щодо вибору коду УКТ ЗЕД для коктейлів. Втім, поки що уніфікованої позиції із боку ДПСУ немає.

Ми ж вважаємо недоречним застосовувати код УКТ ЗЕД самого виду алкоголю, який найбільше використовувався для приготування коктейлю чи є найдорожчою складовою у коктейлі. Адже продається не цей вид алкоголю, а продається саме суміш алкоголю як єдине ціле, тобто повністю новий алкогольний напій. Повторимося, що судячи із роз’яснень податківців у середині 2018 року у "Віснику", із якими ми погоджуємося, логічніше зазначати код УКТ ЗЕД такого нового продукту - коктейлю, який з’явився внаслідок змішування різних видів алкоголю та/або із соком – як ми зазначали вище – це код УКТ ЗЕД 2208 90 69 00.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»