• Посилання скопійовано

Фасування пального з бензовозу без використання витратоміра-лічильника: чи можливо це?

Чи має право підприємство фасувати пальне з бензовозу безпосередньо в тару ємністю 10, 20, 200, та 1000 кг (з метою наступного продажу пального в тарі)? При цьому операція фасування здійснюватиметься без використання витратоміра-лічильника, а обсяг пального (в кг), що фасується, визначатиметься повіреними вагами

Запитання:

Підприємство – платник акцизного податку та розпорядник акцизного складу має дві ліцензії: 

  • ліцензію на право оптової торгівлі пальним за наявності місця оптової торгівлі;
  • ліцензію на право оптової торгівлі пальним за відсутності місця оптової торгівлі. 

Чи має право підприємство здійснювати операції з фасування пального, а саме: купувати пальне з доставкою від продавця пересувним акцизним складом на уніфікований акцизний склад, де здійснювати розлив пального з пересувнного акцизного складу (бензовозу) безпосередньо в тару ємністю 10, 20, 200, та 1000 кг (з метою наступного продажу пального в тарі)? При цьому операція фасування здійснюватиметься без використання витратоміра-лічильника, а обсяг пального (в кг), що фасується, визначатиметься вагами, повіреними в установленому порядку.

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 230.1.2 ПКУ, акцизні склади, на території яких здійснюється, зокрема, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізація пального, повинні бути обладнані витратомірами-лічильниками на кожному місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованому на акцизному складі, та рівнемірами-лічильниками рівня таких товарів (продукції) у резервуарі.

Акцизні склади, на яких здійснюються виключно зберігання та реалізація пального, що отримується та реалізується виключно у споживчій тарі без зміни розфасовки, не обладнуються витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками.

При цьому платники податку - розпорядники акцизних складів зобов'язані зареєструвати:

  • всі розташовані на акцизних складах резервуари, введені в експлуатацію, витратоміри-лічильники та рівнеміри-лічильники у розрізі акцизних складів - в Єдиному держреєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі;
  • всі акцизні склади - в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Забороняється реалізація пального без наявності зареєстрованих витратомірів-лічильників, рівнемірів-лічильників та резервуарів, без реєстрації акцизного складу.

Акцизний склад у пп. «б» пп. 14.1.6 ПКУ визначено як приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Приміщення або територія де зберігається або реалізується виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару не є акцизним складом (пп. «ґ» пп. 14.1.6 ПКУ)

При цьому акцизний склад пересувний в пп. 14.1.6-1 ПКУ визначено як транспортний засіб (автомобільний, залізничний, морський, річковий, повітряний, магістральний трубопровід), на якому переміщується та/або зберігається пальне або спирт етиловий на митній території України.

Транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання для:

  • переміщення в ньому митною територією України пального або спирту етилового, що реалізується;
  • зберігання в ньому пального або спирту етилового на митній території України.

Транспортний засіб, в якому переміщується та/або зберігається пальне або спирт етиловий, право власності на які переходить від одного суб'єкта господарювання до іншого, вважається іншим акцизним складом пересувним.

Отже, чинним законодавством не передбачено використання акцизного складу пересувного (бензовозу) для розливу пального в ємності. Його можна використовувати лише для переміщення та/або зберігання пального. Тому акцизний склад, на якому здійснюється розлив (фасування) пального в ємності повинен бути обладнаний витратомірами-лічильниками і рівнемірами-лічильниками в загальному порядку.

Найбільший Instagram-канал для бухгалтерів в Україні

ДПС в ІПК від 13.11.2019 р. №1297/6/99-00-04-01-04-15/ІПК повідомляє, що з урахуванням пп. 14.1.224 та 230.1.2 ПКУ розпорядник акцизного складу здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі при наявності у нього документів, що підтверджують право користування, зокрема, на підставі договору оренди, приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу, який повинен бути обладнаний витратомірами-лічильниками і рівнемірами-лічильниками.

ДПС в ІПК від 25.10.2019 р. №1026/6/99-00-04-01-01-15/ІПК повідомляє, що акцизний склад, в якому пальне отримується, зберігається та реалізується виключно у тарі виробника без зміни розфасовки, не обладнуються витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками в розумінні пп. 230.1.2 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024781
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506