• Посилання скопійовано

Чи обкладається акцизом продаж мастила в тарі не більше 20 літрів?

Податкова призупинила реєстрацію ПН у підприємства, яке торгує вроздріб мастилом (код УКТ ЗЕД 3811 90 00 00) у тарі не більше 20 л, оскільки, на думку податкової, на це мастило відсутні відомості у Реєстрі платників акцизного податку з реалізації пального. Чи правильні дії податкової?

Відповідно до пп. 215.3.4 ПКУ, для товару за кодом 3811 90 00 00 встановлена ставка акцизу – 245 євро за 1000 літрів.

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Далі в цьому підпункті сказано, що реалізація пального для цілей сплати акцизного податку - будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного будь-яким іншим особам.

Таким чином, роздрібний продаж мастила з кодом 3811 90 00 00 цілком відповідає поняттю реалізації підакцизних товарів а тому при продажу такого мастила варто сплачувати акцизний податок.

Разом з тим, в пп. 14.1.212 ПКУ сказано, що не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками.

Поряд з цим, в пп. 14.1.6 ПКУ зазначено, що не є акцизним складом приміщення або територія, у тому числі платника податку, де зберігається або реалізується виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

Отже, якщо підприємство роздрібної торгівлі здійснює роздрібну торгівлю мастилом з кодом 3811 90 00 00 тільки в тарі до 5 літрів (включно), воно не сплачує акцизний податок з продажу такого мастила. І приміщення такого магазину не відповідає поняттю акцизного складу. В цьому разі податковій варто надати пояснення, в якому послатися на норми пп. 14.1.6 та пп. 14.1.212 ПКУ, як ми це зробили вище.

Якщо ж підприємство реалізує мастило в тарі більшої місткості, воно зобов’язане, по-перше, зареєструвати акцизний склад, по-друге, сплачувати акцизний податок з такої реалізації. Тобто, на продаж такого мастила мають бути відомості у Реєстрі платників акцизного податку з реалізації пального, як це зазначала податкова у своєму рішенні.

 

А звідки тоді цифра 20 літрів?

Відповідно до п. 3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють в тому числі продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів).

Тобто, продаючи уроздріб мастило в ємностях до 20 літрів, можна бути платником єдиного податку. Але це не означає, що з продажу мастила у ємностях від 5 до 20 літрів не потрібно сплачувати акцизний податок.  Потрібно.

З усього наведеного вище випливає, аби позбутися проблем з акцизом, варто продавати мастило в тарі не більше 5 літрів включно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»