• Посилання скопійовано

Коли можна складати зведені АН, а коли – за щоденними підсумками?

СГ є платником акцизного податку з роздрібного продажу пального через АЗС. З якої дати можна складати зведені АН за місяць або чи можна складати щоденні АН на всю денну реалізацію, що пройшла через РРО (готівка, термінал, розрахунковий рахунок) з кодом операції «6» та напрямом використання «4»?

29.12.2019 року набули чинності зміни до ПКУ, внесені Законом №391.

 

Акцизна накладна за щоденними підсумками операцій

Відповідно до пп. 231.3 ПКУ акцизна накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо акцизні накладні не були складені на ці операції) за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у разі здійснення реалізації пального за готівку кінцевому споживачеві (який не є суб’єктом господарювання), розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок особи, що реалізує пальне). При цьому окремі обов’язкові реквізити акцизної накладної, що ідентифікують отримувача пального, визначені пп. "г" та "ґ" пп. 231.1 ПКУ, не заповнюються.

Тобто за щоденними підсумками можна скласти одну або кілька акцизних накладних, при цьому до таких АН включаються лише обсяги пального, що продані споживачам, які не є суб’єктами господарювання. На думку автора, якщо серед таких споживачів буде підзвітна особа суб’єкта господарювання (наприклад, водій, що заправляє на АЗС службове авто і розраховується готівкою або карткою), з точки зору торговця пальним це буде кінцевий споживач, адже продавець пального не може ідентифікувати таку особу як суб’єкта господарювання. Такі продажі відображаються в обліку записом: Дт 301, 311 Кт 702.

А ось, якщо водій як підзвітна особа придбаває пальне за талонами або паливними картками, які закріплені за певним контрагентом згідно з укладеним з ним договором, то ця операція є продажем пального суб’єкту господарювання і в обліку відображається записом: Дт 361 Кт 702. Ці продажі не потрапляють до АН за щоденними підсумками операцій.

 

Зведена акцизна накладна

З дати набрання чинності змінами, внесеними Законом № 391 – з 29.12.2019 р. - надано можливість складати зведену акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та окремо за кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним особою, яка реалізує пальне, за умови реалізації пального у паливний бак транспортного засобу або в тару споживача через паливороздавальні або оливороздавальні колонки з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі (зміни до пп. 231.3 ПКУ).

Така зведена АН складається не пізніше останнього дня звітного місяця на загальний обсяг пального, що реалізоване вищезазначеним чином, якщо акцизні накладні не були складені на ці операції. Тобто можна складати зведену АН не тільки останнім днем місяця, а й щотижня, щодекади тощо.

Зведену АН слід складати окремо на кожного отримувача – суб’єкта господарювання та на загальний обсяг продажу пального кінцевим споживачам в розрізі кожного акцизного складу/акцизного складу пересувного.

Так само можна скласти зведену акцизну накладну один чи декілька разів на місяць при використанні пального для власного споживання чи промислової переробки протягом звітного місяця, або втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з інших причин, пов'язаних з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування протягом звітного місяця.

Крім цього, якщо пальне реалізується через паливороздавальну або оливороздавальну колонку у паливний бак транспортного засобу або в тару споживача за готівку кінцевому споживачеві, розрахунки за які проводяться через РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій, платник акцизу має право самостійно обирати спосіб складання акцизних накладних на такі операції – зведені або за щоденними підсумками операцій.

Також нагадуємо, що у разі забезпечення безперервного постачання пального особа, яка реалізує пальне, може скласти для кожного отримувача пального зведені акцизні накладні за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД не пізніше останнього дня такого місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця.

Для цілей цього пункту під безперервним постачанням вважається забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день відповідного місяця.

Відповідно до пп. 231.6 ПКУ реєстрація в Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених при реалізації пального через паливороздавальну або оливороздавальну колонку у паливний бак транспортного засобу з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Висновки:

  • АН за щоденними підсумками можна скласти лише на обсяги продажу пального кінцевим споживачам, які не є суб’єктами господарювання, які здебільшого відображаються в обліку як роздрібний продаж: Дт 301, 311 Кт 702;
  • Замість АН за щоденними підсумками на роздрібний продаж пального можна складати зведені АН;
  • Обсяги продажу пального суб’єктам господарювання, які можуть бути ідентифіковані щодо конкретного покупця, можна включати лише у зведені АН  - тобто якщо у торговця пальним є укладений з покупцем договір, за ним закріплено певні номери талонів або паливну картку, суб’єкту господарювання було виставлено рахунок для попередньої оплати тощо. Такі продажі відображаються як розрахунки з конкретними покупцями: Дт 361 Кт 702.

 ***

Також читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024747
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202413
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024502