• Посилання скопійовано

Пальне в генераторі та каністрах: чи треба ліцензію на зберігання?

Товариство орендує дизельний генератор для аварійного електрозабезпечення. Потужність генератора - 56 кВт. Як паливо використовується дизельне пальне. Чи необхідно Товариству отримувати ліцензію на зберігання пального, якщо таке пальне зберігається в дизельному генераторі та в каністрах?

Пальне в каністрах

Податківці в ІПК від 15.08.2019 р. №3814/6/99-99-12-02-02-15/ІПК роз’яснили, що ліцензія на зберігання пального не потрібна, якщо воно зберігається у нестаціонарних ємностях (каністрах та іншій дрібній тарі) Коментар до даного листа ви можете прочитати тут

Втім, у коментарі ми акцентували увагу, що податківці погоджуються із нами, що ліцензію на зберігання пального слід отримувати, якщо пальне зберігається у стаціонарних ємностях, які мають чітку прив’язку до місця (території).

Втім, наразі йдеться про індивідуальну консультацію, а вона надавалася конкретному платнику податків і захистить від штрафів лише його. Тому, аби уникнути непорозумінь із контролюючим органом, радимо отримати власну ІПК.

 

Пальне в генераторі

Податківці на своєму сайті 16.08.2019 р. надали роз’яснення, що зберігання пального в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях не потребує отримання ліцензії, оскільки дані резервуари не є нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) згідно з Законом №481. Ми про це писали тут.

Ця відповідь податківців міститься у підкатегорії 115.05, «ЗІР» (запитання: «Чи необхідно придбавати ліцензію на зберігання пального якщо таке пальне зберігається в баку автомобіля, каністрі тощо, та наявність яких ємностей передбачає обов’язковість отримання ліцензії на зберігання пального?»).

Вважаємо, що генератор є технічним обладнанням, а отже, вищенаведену консультацію можна застосовувати. Адже по суті пальне заливається у паливний бак генератора, який сьогодні стоїть в одній частині приміщення, а завтра в іншій, чи взагалі виноситися на вулицю, коли працює.

Щоправда, відзначимо, що у ІПК від 22.08.2019 р. №3958/6/99-99-12-02-02-15/ІПК при відповіді на питання, чи правильно Товариство розуміє, що у зв’язку з відсутністю місць зберігання пального (зберігання дизпалива у баку дизель генератора не є місцем зберігання) у Товариства відсутній обов'язок щодо отримання ліцензії на зберігання пальногоподатківці просто процитували загальні норми Закону №481 та попросили надати документи для надання більш повної відповіді. Хоча, вважаємо, що відповідь можна було й надати, судячи із вже висловленої їх позиції на сайті ДФС.

Тож, аби уникнути непорозумінь із контролюючими органами, радимо отримати власну ІПК. Для отримання позитивної відповіді – радимо у запиті зазначити їх консультацію, викладену на сайті, про яку ми зазначали вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»