• Посилання скопійовано

Закупівля ПММ для заправки баків власних авто: що з акцизним податком?

Підприємство для надання транспортних послуг з перевезення сільгосппродукції закуповує ПММ на власні потреби, щоб заправити автомобілі. У СЕАРП таке ПП не реєструвалося, оскільки не є платником акцизного податку. Чи повинно ПП бачити АН в ЄРАН, чи ні? Чи потрібна ПП реєстрація в СЕА, чи ні?

Запитання:

1) Приватне підприємство для надання транспортних послуг з перевезення сільгосппродукції закуповує ПММ на власні потреби, щоб заправити автомобілі. Стаціонарних складів та ємностей для зберігання ПММ не має. ПП не реалізує ПММ та не зареєстроване платником акцизного податку. ПММ закуповуються за передоплатою у постачальників - платників акцизного податку для заправки за картками безпосередньо до баку автомобіля на мережі АЗС, яка надає лише заправну відомість. До яких наслідків це може привести?

2) Також за передплатою купує ПММ у постачальників – платників акцизного податку, які безпосередньо з бензовоза постачальника заправляють бак автомобіля. У своєму електронному кабінеті платників податків ПП побачить інформацію про те, що на нього виписані акцизні накладні, але: тип обліку - 0, код умови оподаткування - 0, уніфікованій № реєстрації стаціонарного акцизного складу - 0, Ідентифікатор в СЕА РПСЕ акцизного складу пересувного - 0, тип операції - 11. Акцизну накладну постачальника ПП не бачить. Чи правильно вона складена не знає (як би щось потім не довелося доводити податківцям). У СЕАРП таке ПП не реєструвалося, тому що не є платником акцизного податку. Чи повинно ПП бачити акцизну накладну, чи ні? Чи потрібна ПП реєстрація в системі СЕА, чи ні?

3) Якщо підприємство планує купити ПММ оптом у великій кількості, що не поміщається в баках автомобілів, то чи потрібно укласти договір на зберігання та відпуску ПММ з підприємством, у якого є ліцензійні склади для зберігання? Якщо підприємство «зберігач» укладе з ПП такий договір та відпускатиме йому ПММ, то це підприємство автоматично стає платником акцизного податку та має ним зареєструватися, тому що операції зі зберігання та відпуску ПММ вважаються реалізацією? Якщо склади поки що без ліцензії і підприємство зберігатиме ПММ до 31.12.2019 р., то які для них наслідки?

 

Відповідь:

1) Акцизний склад в пп. «б» пп. 14.1.6 ПКУ визначено як приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або технічному обладнанні, пристрої не є акцизним складом (пп. «г» пп. 14.1.6 ПКУ).

ДФС в ІПК від 25.06.2019 р. №2900/6/99-99-12-02-02-15/ІПК повідомляє, що в розумінні пп. 14.1.6 та 14.1.6-1 ПКУ не є акцизним складом (акцизним складом пересувним):

  • паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в ТЗ (буксирі), з якого пальне потрапляє до двигуна буксира та використовується виключно для його роботи;
  • ТЗ (буксир), у якому знаходиться пальне тільки в паливному баку та використовується виключно для роботи його двигуна транспортного засобу (буксира).

Докладніше про те, чи буде транспорт із пальним у баку акцизним складом, читайте тут

 

2) Перевірити правильність складання акцизної накладної та реєстрації в ЄРАН суб’єкт господарювання  – неплатник акцизного податку не зможе. Оскільки при реалізації йому (а також будь-яким іншим особам – неплатникам акцизного податку) пального з акцизного складу чи з акцизного складу пересувного АН складається в одному примірнику (абз. 7 пп. 231.3 ПКУ).

При цьому при реалізації пального через паливороздавальну або оливороздавальну колонку з акцизного складу (який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію) суб'єкту господарювання (в т.ч. СГ - неплатнику) необхідно заповнювати обов'язкові реквізити АН, що ідентифікують такого отримувача пального. Вони визначені у пп. «г» та «ґ» пп. 231.1 ПКУ:

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

 
  • код ЄДРПОУ (для юросіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізосіб) особи, яка реалізує пальне, та суб'єкта господарювання – отримувача пального;
  • повна або скорочена назва юрособи або прізвище, ім'я та по батькові ФОП – отримувача пального.

Крім того, в п. 12. розд. ІІ Порядку №262 передбачено, що в АН, складеній на операції з реалізації пального СГ - неплатнику (код операції «3»), адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому СГ - неплатник зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки (код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку) не зазначається – в АН з напрямом використання пального «4» (якщо здійснюється реалізація пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, або реалізація пального з акцизного складу пересувного до паливного бака транспортного засобу чи технічного обладнання, пристрою).

Відповідно до п. 4 розд. ІІ Порядку №262 у першому рядку верхньої лівої частині АН зазначається цифровий код операції «3» – реалізація пального суб'єкту господарювання, який не є платником акцизного податку.

У другому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо умов оподаткування пального.

Зазначимо, що цифра «0» у відповідному рядку АН проставляється у разі інших операцій, які не належать до операцій, віднесених до одного з кодів ознаки умов оподаткування «1 – 5».

У третьому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо напрямів використання пального «4» – реалізація пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним.

Ознака напрямів використання пального «4» також зазначається у разі реалізації пального з акцизного складу пересувного до:

  • паливного бака транспортного засобу або технічного обладнання, пристрою;
  • місця зберігання пального, яке не є акцизним складом.

Докладніше про складання АН при реалізації пального суб'єкту господарювання – неплатнику акцизного податку читайте тут та тут.

 

3) Відповідно до нової редакції абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального  визначена як будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Норми абз. 9 п. 231.3 ПКУ зобов'язують платника акцизного податку скласти АН в двох примірниках у разі реалізації пального:

  • з одного акцизного складу до іншого, в т. ч. через трубопровід або з використанням акцизного складу пересувного, у разі, якщо до реалізації пального такий інший акцизний склад уже відомий;
  • з акцизного складу до акцизного складу пересувного;
  • з одного акцизного складу пересувного до іншого;
  • з акцизного складу пересувного до акцизного складу.

ДФС у відповіді до ситуації 2 в ІПК від 21.02.2019 р. №645/6/99-99-12-01-02-15/ІПК повідомляє, що при передачі пального з акцизного складу (акцизного складу пересувного) на акцизний склад для зберігання, а також при видачі пального зі зберігання замовник та зберігач здійснюють операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального. Зазначені операції належать до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

Тому податковий орган вважає, що замовник та зберігач при здійсненні операцій з реалізації (фізичної передачі, відпуску, відвантаження) пального складають АН в двох примірниках за кожною операцією та реєструють їх в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи (пп. 231.1 ПКУ) та термінів, встановлених пп. 231.6 ПКУ.

Читайте також: Відповідальне зберігання пального: як скласти акцизну накладну? 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202455
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024470
  • Чи потрібна ліцензія на зберігання пального в балонах?
    Підприємство платник акцизу, має акцизні склади, де зберігає газ (пропан-бутан) для своїх виробничих потребр (ліцензію на зберігання палива). Підприємству потрібно для просушування вагонів використовувати лампи-горілки на газу, до яких прикріплюється балон і використовується пальне. Дані балони планують заправляти на АЗС. Чи потрібно нам показувати по акцизу використання даного газу, якщо у нас прихідної акцизної накладної не буде? Чи потрібно ліцензію на зберігання якщо дані балони 2-3 штуки заправлені будуть лежати в складі десь 1-2 дні ,поки їх не використають, але на цей склад немає ліцензії на зберігання чи буде це виробничим обладнанням і без ліцензії?
    06.02.202467
  • Невідповідність даних МД та транспортної накладної CMR: нюанси застосування нульової ставки ПДВ
    Підприємство-виробник експортувало до Молдови вироби з металу. Митна декларація містить такі відомості: номенклатура «фланцевий профіль P30», кількість - 8000 шт; CMR: номенклатура «профіль P30», кількість – 800 шт. Митна декларація оформлена правильно та засвідчує факт перетинання митного кордону України. Чи може стати причиною відмови в застосуванні 0% ставки ПДВ невідповідність в МД та CMR?
    09.01.202472
  • Коли складати ТТН, видаткову, податкову та акцизну накладні при перевезенні пального, яке триває кілька днів?
    Постачальник склав ТТН на перевезення пального датою 22.12.2023 р., видаткова накладна складена 25.12.2023 р. та акцизна накладна – 25.12.2023 р. Отримання пального за договором відбувається на території покупця. Фактична дата отримання - 25.12.2023 р., що зафіксовано в ТТН та у видатковій накладній. Чи буде помилкою, якщо дата ТТН та видаткової накладної різні, а акцизна накладна складена датою фактичного отримання?
    04.01.2024203