• Посилання скопійовано

Торгівля талонами та смарт-картками на пальне: що з акцизом?

Підприємство здійснює торгівлю талонами та смарт-картками на пальне, але власних АЗС та місць зберігання пального не має. За вимогою ДФС підприємство зареєструвалося платником акцизного податку. Як вести облік акцизного податку за операціями з перепродажу талонів чи карток? Як складати акцизні накладні та декларацію з акцизного податку?

Наразі немає однозначної відповіді на питання щодо того, чи є продаж талонів та смарт-карток на пальне підакцизними операціями. Роз’яснення податківців також є різними. Ми проаналізували два їхні роз’яснення у аналітиці>>

Також про реєстрацію платником акцизного податку ми писали тут>> 

У даній ситуації підприємство фактично вже зареєструвалося платником акцизного податку, тому ми пропонуємо таку схему документообігу:

  • Згідно з договором купівлі-продажу підприємство зобов’язується передати покупцю картки та/або талони на пальне.  Передання їх покупцю оформлюється видатковою накладною, згідно з якою продавець передає покупцю пальне у визначеному асортименті, кількості та ціні. В цьому випадку продаж смарт-карток чи талонів прирівнюється до продажу пального (хоча фізично операцій з постачання пального і не відбувається);
  • на всі обсяги реалізованого пального (у т. ч. використаного для власних потреб підприємства) підприємство зобов’язане складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи. На кожний код УКТ ЗЕД складається окрема акцизна накладна.

Акцизом оподатковуються операції з пальним, які визначені у п. 213.1 ПКУ, зокрема з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН. Щодо складання акцизних накладних при продажу талонів чи карток ми писали тут>>

Головні висновки цього матеріалу:

  • акцизна накладна складається особою, що реалізує пальне, у т. ч. через АЗС чи АГЗС за талонами (смарт-картами);
  • але  при реалізації талонів (смарт-карток тощо) на пальне навіть особа, зареєстрована платником акцизного податку, не повинна складати акцизні накладні.

Наш коментар до роз’яснення ДФСУ, чи потрібно складати акцизні накладні на операції з продажу паливних карток, талонів на пальне, за якими пальне отримується покупцями через АЗС, які належать іншим суб’єктам господарювання, читайте тут>>

Якщо талони або картки використовуються для власних потреб, то в цьому випадку платники акцизу також складають акцизну накладну. Докладніше про це читайте тут>>

Правила заповнення Декларації акцизного податку викладено у Порядку №14. В ІПК від 04.06.2018 р. №2444/6/99-99-15-03-03-15/ІПК податківці доходять висновку, що у додатку 1-1 до декларації відображаються ті акцизні накладні/розрахунки коригування до акцизних накладних, які зареєстровані в ЄРАН у тому звітному періоді, за який подається декларація.

Наш коментар – тут>> 

 

Висновки:

На нашу думку, при продажу паливних талонів або карток не виникає об’єкт оподаткування акцизним податком. Є неодноразові консультації податківців про те, що акцизні накладні на продаж талонів чи карток не складаються (див. посилання на наші матеріали в цій консультації). Тому на практиці можуть бути проблеми з отриманням акцизних накладних від постачальників талонів чи карток, які можуть відмовити у складанні акцизної накладної на талони чи картки.

Проте у випадку, якщо акцизні накладні від постачальників все ж таки будуть отримані, то у підприємства виникає акцизний податок лише на ті обсяги палива, що будуть продані понад обсяги, що були отримані від постачальників. На ті обсяги пального, що продаватимуться в межах обсягів, отриманих від постачальників, акцизні накладні складаються та реєструються без сплати акцизу – за рахунок вхідних залишків обсягів пального.

Якщо не буде перевищення обсягів проданого пального над обсягами отриманого пального від постачальників (за даними акцизних накладних та за даними СЕА РП), то декларація з акцизного податку подається з нульовими показниками, але із заповненим додатком 1-1.

Облік пального у системі електронного адміністрування реалізації пального (СЕА РП) та складання акцизних накладних можна здійснювати у Кабінеті платника податків або за допомогою комерційного програмного забезпечення з подання звітності, що пропонується на ринку. На рахунках бухгалтерського обліку такий облік пального не ведеться, хоча на практиці можна звіряти дані обліку пального у СЕА РП з даними обліку на тому рахунку, на якому ведеться облік талонів чи карток (наприклад, 281).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506