• Посилання скопійовано

Оподаткування внеску до складеного капіталу фермерського господарства

Засновник фермерського господарства (фізособа) має намір передати господарству належні йому на праві власності будівлі шляхом передачі до складеного капіталу. Фермерське господарство є платником єдиного податку 4 групи та платником ПДВ. Які податкові наслідки такого майнового внеску?

Складений капітал

Згідно з ст. 19 Закону про фермерське господарство до складу майна ФГ (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

При цьому, ЦКУ, зокрема у статті 113, ототожнює поняття складений та статутний капітал. За своєю суттю ці терміни схожі, з тією різницею, що складений капітал, як було зазначено вище це майно ФГ – тобто активи ФГ, а статутний капітал це все ж таки пасив підприємства – тобто джерело такого майна. Тому по факту маємо ситуацію, що складений капітал формується з статутного капіталу, однак якщо при вибутті такого активу (з інших ніж повернення засновнику причин) складений капітал відповідно зменшується, то статутний капітал залишається у тому ж розмірі.

 

ПДФО та ВЗ

Майновий внесок до складеного (статутного) капіталу з точки зору обліку розглядається як обмін такого майна на частку у капіталі такого підприємства. Своєю чергою, п. 165.1.44 ПКУ встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

А як було зазначено вище внесок до складеного капіталу ФГ фактично є внесок до статутного капіталу із врахуванням специфіки фермерського господарства та Закону про фермерське господарство.

Разом з цим підприємство - емітент корпоративних прав є податковим агентом в частині повідомлення органів ДФС про такі доходи і зобов'язане відобразити такі  суми у формі №1ДФ з ознакою "178".

Тобто слід лише показати суми нарахованого та виплаченого доходу у розмірі вартості внесеного майна, без відображення суми ПДФО.

Крім того, такий дохід також звільняється і від оподаткування військовим збором.

 

ПДВ

Внесок майна (в зазначеному випадку будівлі) в складений капітал ФГ з метою оподаткування ПДВ прирівнюється до операції з його постачання. Однак, оскільки внесок здійснює фізособа, яка не є платником ПДВ, то жодних зобов’язань з цього податку у неї не виникає. Відповідно у ФГ також жодних наслідків з ПДВ за такою операцією не буде.

 

Єдиний податок

Об’єктом оподаткування платників ЄП 4 групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Отже, внесення майна до статутного капіталу ФГ не вплине на об’єкт оподаткування.

На розмір частки сільськогосподарського товаровиробництва така операція також не вплине, оскільки вартість внесеного в складений капітал майна не призведе до виникнення доходу в бухгалтерському обліку (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід»).

Надходження такого майна від засновника в обліку відображається записами Дт 103 Кт 46 (на дату реєстрації суми складеного капіталу повинен бути зроблений запис Дт 46 Кт 403).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»