• Посилання скопійовано

Валютний контроль для підприємця

ФОП на ЄП 3 група 2% планує відкрити поточний рахунок у євро за кордоном, уклав договори з нерезидентами на надання послуг, кошти від нерезидентів у євро зараховуватимуться на закордонний рахунок. У зв’язку з цим постало декілька запитань...

Питання:

  1. Чи потрібно кошти, що надійшли на закордонний рахунок ФОП перераховувати на рахунок ФОП в українському банку?
  2. Чи можна валюту з поточного закордонного рахунку перераховувати на особисті карти ФОП, тобто на карти, видані банками України чи банками ЄС у євро?
  3. Чи можна перераховувати валюту з закордонного рахунку на корпоративну картку, видану цим банком, знімати готівку?
  4. Якщо готівку ФОП витратить не на свою комерційну діяльність? Які наслідків валютного контролю?

 

Відповідь:

  1. Чи потрібно кошти, що надійшли на закордонний рахунок ФОП перераховувати на рахунок ФОП в українському банку?

Відповідно до ст. 2 Закону № 2473 фізичні особи-підприємці, зокрема мають право відкривати рахунки у фінансових установах інших країн. 

Тобто чинним законодавством не заборонено фізичним особам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн. 

Водночас кошти за операціями суб'єктів господарювання - резидентів, зокрема, з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України. Граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, здійснених з 05 квітня 2022 року, становлять 90 календарних днів (п. 14-2 Положення НБУ № 68). До зазначеної дати – граничний строк був 365 календарних днів (п. 21 Положення НБУ № 5).

Дохід в іноземній валюті перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу. Датою отримання доходу ФОП-платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій формі (п. 292.5 ПКУ).

Розрахунок курсової різниці та включення такої курсової різниці до доходу платника єдиного податку не передбачено законодавством.

 

  1. Чи можна валюту з поточного закордонного рахунку перераховувати на особисті карти ФОП, тобто на карти, видані банками України чи банками ЄС у євро?

При роботі з валютою ФОП заборонено переказувати грошові кошти з підприємницького валютного рахунку на свій особистий валютний рахунок (абз. 2 п. 113 Положення № 5).

Згідно з п. 109 Положення № 5 за поточними рахунками в іноземній валюті суб’єктів господарювання - резидентів (юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) здійснюються операції, що не суперечать вимогам законодавства України, уключаючи операції із виплати/повернення коштів на відрядження за кордон (пп. 16 п. 109 Положення № 5).

 

  1. Чи можна перераховувати валюту з закордонного рахунку на корпоративну картку, видану цим банком, знімати готівку?

Зняття готівки

Щодо зняття валютної готівки за кордоном може бути дві позиції: смілива і обережна.

За сміливою позицією можна вважати, що зняття валютної готівки з рахунку ФОП не суперечить законодавству України, а перелік операцій у п. 109 Положення № 5 не є вичерпним. Тож з рахунку можна зняти валютну готівку у будь-якій сумі на будь-які цілі.

За обережною позицією можна вважати, що перелік операцій у п. 109 Положення № 5 є вичерпним і валютну готівку можна зняти тільки на «відрядження» (пп. 16 п. 109 Положення № 5). Оскільки відрядження – це робочі поїздки найманих працівників, то для самого ФОПа поняття «відрядження» є досить умовним. Тож в цьому випадку виникає питання про документальне підтвердження такого «відрядження». Знову ж таки, ФОП – платник єдиного податку не зобов’язаний вести облік своїх витрат і підтверджувати їх документально.

Отже, якщо ФОП обирає обережну позицію, він може зняти частину готівки у валюті, яка може бути використана на оплату проживання, транспорту, харчування тощо, а решту валютних коштів продати у визначений банком для таких операцій час та почекати, коли зарахується гривня від продажу валюти, і лише тоді можна розпоряджатися цими коштами.

Платіжна картка до рахунку

Рахунок в банку, відкритий для здійснення господарської діяльності, є зараз у будь-якого ФОП.  За допомогою платіжної картки можна здійснювати безготівкові платежі та знімати готівку і в касі банку і по чеку.

Якщо картка емітована банком до іншого рахунку ФОП, то ФОП може перерахувати кошти на рахунок картки. Якщо картка емітована до основного рахунку ФОП, перераховувати кошти не потрібно.

Але платіжною картою до валютного рахунку можна користуватися тільки за кордоном і для: зняття готівки, оплати відрядних або представницьких витрат (оплата готелю, харчування, послуги перекладача та ін. витрати). При оплаті сума буде конвертуватися за курсом обслуговуючого банку. В обліку таке списання відображають за курсом НБУ, а не за комерційним курсом банку.

При цьому потрібно враховувати ліміт за операціями у валюті: в один операційний день за одним ЗЕД-контрактом можна проводити платежі на суму не більше 400 тис. грн (ст. 20 Закон № 361).

Звертаємо увагу, що зняття готівки чи розрахунок за придбані товари за допомогою корпоративної картки, чи здійснення будь-яких інших платежів потрібно буде документально підтвердити. Ці документи вимагає під час перевірки податкова. Однак, згідно з абз. 1 п. 296.1 ПКУ ФОП платник ЄП III групи, який не є платником ПДВ, веде облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення отриманих доходів. По суті, такий ФОП не повинен мати підтверджувальні документи на понесені витрати, а повинен лише вести облік своїх доходів. Але, щоб переконати при перевірці податкову потрібні документи і аргументи, щоб уникнути відповідальності за порушення валютного законодавства, тому краще їх зберігати.

 

  1. Якщо готівку ФОП витратить не на свою комерційну діяльність? Які наслідків валютного контролю?

Валютний нагляд та застосування заходів впливу за порушення вимог валютного законодавства здійснюються згідно з нормами, врегульованими ст. 11 та ст. 15 Закону № 2473.
Отже, за порушення вимог валютного законодавства можуть бути застосовані певні заходи впливу:

  • письмове застереження;
  • обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів валютних операцій;
  • штрафні санкції. До фізичних осіб-підприємців застосовуються заходи впливу у вигляді штрафів, передбачених ст. 162-1 КпАП, а саме штраф до 51000 грн (до 3000 нмдг).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202465
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202471
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024278
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024511
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023260