• Посилання скопійовано

Відшкодування ПДВ за кордоном

Підприємство 30.10.2018 року здійснило оплату нерезиденту у розмірі 14000 євро за послуги участі у конференції. 30.07.2019 року здійснено повернення суми ПДВ у складі сплаченої вартості в рамках умови угоди. Як ця операція відображається в бухгалтерському та податковому обліку підприємства?

Правила та процедура відшкодування ПДВ передбачено 13-ю Директивою    Європейського співтовариства від 17.11.86 р (далі, Директива ЄС № 560). 

Держави-члени Європейського Економічного Співтовариства відшкодовують всім платникам податків, які не мають постійного місця здійснення підприємницької діяльності на території  Співтовариства за умови дотримання певних вимог, суму ПДВ, сплаченого у відношенні зокрема наданих послуг (з урахуванням виключень які наведені у ст. 1 Директиви ЄС № 560).

Процедура відшкодування ПДВ для іноземних підприємств в кожній країні-члені ЄС регулюється внутрішнім законодавством, яким встановлюються терміни подання заявки, її форма, відповідальні установи та мінімальні межі платежів. 

Більш детальну   інформацію   про   застосування   схеми   із відшкодуванням   ПДВ з Великобританії можна  отримати  у  відповідному  підрозділі Королівської митної та акцизної служби (стосовно надання роз'яснення з питань застосування підприємствами України процедур,  передбачених Директивою ЄС № 560 див лист Мінекономрозвитку

від 05.05.2004 р.  N 68-45/231). Відшкодування ПДВ підприємствам походженням з країн, які не є членами ЄС, передбачається нормативним документом Королівської митної та акцизної служби Notice723 „Повернення ПДВ в межах ЄС для підприємств, походженням із країн–членів ЄС та країн, які не є членами ЄС” (https://www.gov.uk/guidance/claim-back-vat-paid-in-the-eu-if-youre-established-elsewhere-notice-723a) 

Відшкодування податку здійснюється за умови:

- юрособа (українське підприємство), не зареєстроване на території Великобританії як платник ПДВ;

- не проводить господарської діяльності на території ЄС;

- не здійснює жодних поставок у Великобританію, за винятком транспортних послуг, пов’язаних із міжнародним обслуговуванням перевезень товарів та послуг, щодо яких ПДВ сплачується у Великобританії особою, яка отримує ці послуги.

Далі, при заповненні та подачі необхідних документів та при дотримані періоду, по закінченню якого можна вимагати повернення ПДВ, податок повертається на поточний рахунок резидента (період повернення залежить від податкового законодавства кожної з европейських країн).

За умовами запитання українське підприємство 30.07.2019 р. отримало відшкодування податку у розмірі 2000 євро. Враховуючи зміст операції та мету здійснення такої операції - відшкодування коштів здійснюється по аналогії відшкодування за чеками Tax Free Shopping.

Враховуючи визначення доходу відповідно до п. 5 П(СБО) 15 дохід визнається під час збільшення активу, що зумовлює зростання власного капітал, за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. Як наслідок отримана сума відшкодування податку буде складовою інших операційних доходів підприємства.

У бухобліку з метою отримання такої суми підприємство здійснює проведення: 

- Дт 316 Кт 719;

- Дт 312 Кт 316.

З 20 червня 2019 року Постановою № 78 (виключено розділ ІІІ Положення № 5) скасовано обов’язковий продаж валюти. Відповідно до п. 108 Положення № 5 зарахування коштів в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів здійснюється банками через розподільчі рахунки. Згідно п. 52 Положення № 5 банк зобов’язаний переказати на поточний рахунок клієнта без його доручення кошти в іноземній валюті не пізніше ніж на наступний банківський день після дня їх зарахування на розподільчий рахунок.

Отже тепер вся сума отриманої валюти відображається на субрахунку 316 з повним зарахуванням на субрахунок 312.

Слід звернути увагу, що операція здійснюється у валюті. Тому потрібно врахувати норми П(С)БО 21. За п. 5 цього П(С)БО операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції - дати визнання активів. Отримані кошти є статтями балансу про грошові кошти а саме монетарною статею. А за монетарними статями згідно п. 8 П(С)БО 21 визнаються курсові різниці.

Якщо політикою підприємства (рекомендуємо це прописати у наказі про облікову політику) прийнято рішення визнавати отриману валюту активом на день зарахування коштів на субрахунок 316, слід дотримуватись такого підходу до всіх операцій пов’язаних з валютою. Як наслідок дохід буде визнаватись за П(С)БО 15, проте сума доходу фіксуватись за курсом НБУ на дату зарахування коштів на субрахунок 316.

Існує й інший підхід. Враховуючи, що згідно пп. 2 п. 9 Положення № 7 банк завершує здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків у разі експорту товару - після зарахування на поточний рахунок резидента в банку, ряд фахівців схиляється, що фіксувати суму доходу при авансових оплатах потрібно за курсом НБУ валюти зарахованої на субрахунок 312. Отже рішення приймається обліковою політикою підприємства.

Документальним підтвердженням отриманого доходу буде банківська виписка та складена підприємством бухдовідка.

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, зокерема від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. Проте, операція отриманого відшкодування ПДВ не підпадає під визначення постачання послуг за пп. 14.1.185 ПКУ, тому що в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності нічого не споживається, як наслідок об’єкт оподаткування відсутній.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202465
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202471
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024278
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024508
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023260