• Посилання скопійовано

Цільове фінансування на придбання автомобіля для благодійної організації

Благодійна організація хоче купити автомобіль для своїх потреб. З цією метою донор – юрособа перерахує кошти на рахунок БО. Які потрібні документи від БО для здійснення платежу та яке повинне бути призначення платежу для того, щоб БО могла використати всі 100% коштів на купівлю авто? Який буде бухоблік у сторін та яке оподаткування у донора?

Документальне оформлення цільового фінансування

З точки зору благодійної організації (БО) надані кошти будуть цільовим фінансуванням, отриманим від іншої особи. Надання такого фінансування доцільно оформити договором між БО та юрособою – донором, у якому прописати розмір фінансування, його ціль (придбання автомобіля для роботи БО), форма та строки фінансування (безготівкові кошти, які повинні бути перераховані на рахунок БО у певний строк). Також у договорі не зайвим буде і застереження про те, що БО зобов’язується використовувати автомобіль виключно для досягнення своїх статутних цілей тощо.

Як варіант, можна не оформлювати договір як окремий документ, а прописати всі ці деталі у листі від БО на адресу юрособи, і в цьому ж листі висловити прохання про надання фінансування. Керівник юрособи надає згоду на це фінансування і юрособа здійснює платіж.

У призначенні такого платежу можна послатися на цей договір або лист, наприклад: «Цільове фінансування для придбання легкового (або вантажного) автомобіля згідно договору (або листа) №123 від 20.06.2024. Без ПДВ».

Бухоблік цільового фінансування на придбання автомобіля у благодійної організації та у донора

Облік отриманих цільових коштів ведеться на рахунку 48 «Цільове фінансування та цільові надходження». Надходження цільових коштів відображається за кредитом рахунку 48, а використання сум, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум — за дебетом рахунку 48. В цьому випадку цільові кошти обліковуються на субрахунку 484 «Інші кошти цільового фінансування та цільових надходжень».

Юрособа-донор списує в бухобліку ці кошти до складу інших операційних витрат за статею «Благодійність» або іншою на свій розсуд. Якщо ця юрособа коригує фінрезультат з метою оподаткування, то вона повинна врахувати норму пп. 140.5.9 ПКУ:  фінрезультат збільшується на суму коштів, безоплатно перерахованих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

 

Бухоблік отриманого та наданого цільового фінансування на придбання автомобіля

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Облік у благодійної організації, яка не є платником ПДВ

 

 

 

Отримано цільове фінансування на придбання автомобіля

311

48

420000

Перераховано отримані кошти продавцю автомобіля, в т.ч. ПДВ

631

311

420000

Відображено кошти цільового фінансування в складі доходів майбутніх періодів

48

69

420000

Отримано автомобіль, вся сума з ПДВ віднесена до його первісної вартості, оскільки БО – неплатник ПДВ

152

631

420000

Автомобіль введено в експлуатацію

105

152

420000

Нараховано амортизацію автомобіля за місяць (за умови лінійного методу амортизації протягом 60 місяців)

92, 949

131

7000

Визнано дохід від отриманого цільового фінансування в сумі нарахованої амортизації

69

745

7000

Облік у юрособи-донора

 

 

 

Перерахування коштів благодійній організації

377

311

420000

Списання перерахованих коштів на інші операційні витрати

949

377

420000

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»