• Посилання скопійовано

Фінансова допомога фізособам від благодійної організації під час війни

Керівництво релігійної організації прийняло рішення відкрити благодійну організацію для надання допомоги своїм вірянам під час війни. З огляду на це виникло декілька питань...

Запитання:

1) Якими документами оформляти видачу допомоги фізособі (допомога буде лише фінансова через банк)? Чи потрібна якась заява від фізособи? 

2) Чи потрібно нараховувати ПДФО та ВЗ на благодійну допомогу фізичній особі? 

3) Чи потрібно показувати ці виплати в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ і з якою ознакою доходу? 

4) Які ще додаткові звіти по наданій благодійній допомозі потрібно подати і куди?

 

Відповідь: 

Коли буде створено БО, то вона при наданні допомоги фізособам буде керуватися Законом про благодійну діяльність.

 

Якими документами оформляти видачу допомоги фізособі (допомога буде лише фінансова через банк)? Чи потрібна якась заява від фізособи? 

Заява від фізособи має бути обов’язково з зазначенням, на які потреби потрібні кошти. Крім того, мають бути документи, що підтверджують або статус особи, або/та ціль призначення коштів. Якщо це кошти на відновлення житла, то має надаватися копія акту технічного стану або інший документ, що підтверджує стан будинку/квартири, що підлягає відновленню. Якщо це на лікування, то БО може самостійно оплатити на рахунок медичного закладу вартість лікування або фізособа має надати пiдтвердні документи (чеки, платіжні доручення, виписки з банку про сплату з карткового рахунку), виписки з амбулаторних карток тощо.  І так далі, залежно від призначення фінансової допомоги.

 

Чи потрібно нараховувати ПДФО та ВЗ на благодійну допомогу фізичній особі? 

Цільова та нецільова допомога постраждалим фізособам не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна, у тому числі гуманітарна допомога, яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) та відповідає вимогам, визначеним пп. 170.7 ПКУ.

Так, відповідно до пп. «в» пп. 170.7.2 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу цільова або нецільова благодійна допомога, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок збройної агресії Російської Федерації в період дії правового режиму воєнного стану.

У цій нормі не має обмежень щодо території мешкання людини. Проте міститься вимога, що благодійна допомога, яка надається на зазначені цілі, повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ. 

А Благодійний фонд саме таким і буде – внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ. 

Військового збору теж не буде.

Оскільки, БО планує видавати тільки фінансову допомогу фізособам (вірянам), то не підлягатиме оподаткуванню матеріальна допомога у вигляді грошових коштів для цілей відновлення зруйнованого майна, надана особам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах, у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2023 році – 3350000,00 грн (500 МЗП х 6700 грн)), на підставі пп. «в» пп. 164.1.54 ПКУ та пп. «б» пп. 170.7.8 ПКУ. Сума перевищення підлягатиме оподаткуванню на загальних підставах.

Також не оподатковуватиметься цільова благодійна допомога у вигляді оплаченого лікування чи грошових коштів для компенсації витрат на лікування у будь-якій сумі, згідно з пп. 165.1.19 ПКУ та пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ.

Якщо призначення коштів не підпадає під жодну з норм, то допомога фізособам буде нецільовою МД та підлягатиме оподаткуванню ПДФО та ВЗ, із застосуванням граничної неоподатковуваної суми 3760 грн для допомоги, в частині звільнення від оподаткування (пп. 170.7.3 ПКУ). Сума перевищення підлягатиме оподаткуванню на загальних підставах.

Наведені вище варіанти не є вичерпними, тому надання іншого виду МД потребуватиме індивідуального розгляду.

 

Чи потрібно показувати ці виплати в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ і за якою ознакою доходу? 

Видача грошової допомоги фізособам персоналізується, тому потребує відображення в Додатку 4ДФ єдиної звітності, навіть, якщо вона не оподатковується. Якщо це допомога фізособам, які мешкали на території бойових дій, то в додатку 4ДФ вона відображається за ознакою доходу «205». Видана грошова МД на лікування – за ознакою доходу «143». А от видана нецільова МД - відображається за ознакою доходу «169», а сума перевищення разом з утриманими з неї ПДФО та ВЗ за ознакою «126».

При виплаті фізособам будь-якої із зазначених МД, ЄСВ не нараховується, тож не підлягає відображенню у додатку 1 єдиної звітності.

 

Які ще додаткові звіти по наданій благодійній допомозі потрібно подати і куди?

Видана МД, а також отримання безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо на рахунок БО має відображатися у  Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

Формування доходів та видатків, що відображаються у Звіті, здійснюється за правилами бухгалтерського обліку, тобто у момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати коштів.

Зокрема, у рядку 1.6 Звіту відображається загальна сума отриманої неприбутковою організацією безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, благодійної допомоги у рядку 1.6.1. При цьому у рядку 1.6 Звіту (та відповідно у рядку 1.6.1) відображається вартість фактично отриманих безоплатних надходжень активів (коштів, майна), товарів (робіт, послуг), у т.ч. надходжень на розрахунковий рахунок (або/та в касу) у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань.

Видатки у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань відображаються у рядках 2.4 та 2.4.1 Звіту). Відповідно у рядку 2.6 відображається вартість фактично переданих безоплатно (використаних) активів (кошів, майна), товарів (робіт, послуг), сум безповоротної фінансової допомоги, благодійної допомоги чи добровільних пожертвувань, у т.ч. перерахованих з розрахункового рахунку (або/та виданих з каси).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202417
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202432
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133