• Посилання скопійовано

Чи стягується релігійною організацією туристичний збір з паломників?

Релігійна організація розміщує на своїй території у власних приміщеннях паломників на безоплатній основі за рахунок цільової благодійної допомоги від іншої релігійної організації. В Акті використання цільових коштів зазначено: «В межах надання благодійної допомоги, сторона 2 надала кімнати для тимчасового перебування представників сторони 1 у період з … на 210 ночівель для 62 осіб, з яких...». Чи є сторона 2 податковим агентом з туристичного збору?

Туристичний збір стягується, якщо одночасно дотримуються три наведені нижче критерії для справляння збору.

 

Перший критерій – місце проживання

Відповідно до пп. 268.5.1 ПКУ, згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради справляння збору може здійснюватися з тимчасового розміщення у таких місцях проживання (ночівлі):

1) готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

2) житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі), тобто надаються з цією метою фізичним особам.

Релігійна організація може мати у своєму складі гуртожитки, або готелі, в яких і розміщувати паломників. Або це можуть бути інші приміщення для тимчасового розміщення тощо, але вони повинні постійно використовуватися для цього.

Тож якщо рішенням відповідної ради такі приміщення релігійної організації встановлені, як місця справляння збору, перший критерій буде дотримано.

 

Другий критерій – чи є релігійна організація податковим агентом?

 

Відповідно до пп. 268.5.2 ПКУ, згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради справляння збору може здійснюватися такими податковими агентами:

1) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб згідно з пп. 268.7.2 ПКУ, ФОП, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ;

2) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. "б" пп. 268.5.1 ПКУ, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

3) юридичними особами, які уповноважуються сільською, селищною, міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Перелік податкових агентів та інформація про них розміщуються та оприлюднюються на офіційному веб-сайті сільської, селищної, міської ради.

Таким чином, другий критерій буде дотримано, якщо релігійна організація постійно надає послуги з тимчасового розміщення, тобто це є одним з її видів діяльності – постійне розміщення паломників на регулярній основі тощо. На нашу думку, якщо таке розміщення робиться нерегулярно, за потреби, критерій постійності не дотримується.

Або ж релігійна організація уповноважена відповідною радою на справляння збору. Але тоді вона має бути внесена до переліку податкових агентів, який формується відповідною радою. Для з’ясування цього питання потрібно звернутися до місцевої ради.

 

Третій критерій – платники збору

Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ (див. пп. 268.2.1 ПКУ).

Перелік осіб, які не є платниками збору, наведено в пп. 268.2.2 ПКУ. Наприклад, не є платниками збору:

  • діти віком до 18 років;
  • особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, що супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого) тощо.

Таким чином, третій критерій дотримуватиметься, якщо релігійна організація тимчасово розміщуватиме осіб, які є платниками збору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202417
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202433
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133