• Посилання скопійовано

Хто повинен сплачувати держдивіденди?

Співзасновником ТОВ (науковий парк), який створений згідно з Законом України «Про наукові парки» є Національний Університет. Чи повинно таке ТОВ (науковий парк) нараховувати та сплачувати держдивіденди, якщо частка Національного Університету в ТОВ 80%?

Сплачувати так звані держдивіденди повинні:

  1. господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави (ч. 5 ст. 11 Закону № 185-V);
  2. господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави в яких становить 100 % (ч. 5 ст. 11 Закону № 185-V);
  3. державні унітарні підприємства (крім державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух», державного підприємства із забезпечення функціонування дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних міжурядових організацій в Україні Державного управління справами, державних комерційних підприємств та казенних підприємств, які відповідно до статті 1 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» належать до наукових установ, а також науково-технологічних комплексів, заснованих на державній власності, а також державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія») та їх об’єднання (ч. 1 ст. 11-1 Закону № 185-V);
  4. комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання (п. 35 ч. 1 ст. 64, п. 12 ч. 1 ст. 64-1, п. 16 ч. 1 ст. 66 БКУ);
  5. господарські товариства, у статутних капіталах яких є майно Автономної Республіки Крим, комунальна власність (п. 3 ч. 1 ст. 71 БКУ).

Відповідно до ч. 1 ст. 29 Закону України «Про вищу освіту» університету, академії, інституту незалежно від форми власності відповідно до законодавства може бути надано статус національного.

Тобто, Національний університет може бути не обов’язково державною установою. Він може бути будь-якої форми власності.

 

Що таке корпоративні права держави?

Дивимося Основні концептуальні підходи № 155 (Основні концептуальні підходи до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави, затвердженими Постановою КМУ від 11.02.2004 р. № 155).

Відповідно до розділу ІІ Основним концептуальних підходів № 155:

  • Корпоративні права держави - це право держави, частка якої визначається в статутному капіталі господарського товариства, що включає право на управління цим товариством, отримання певної частки його прибутку (дивідендів), активів у разі ліквідації відповідно до законодавства, а також інші права, передбачені законом та установчими документами.
  • Для обліку корпоративних прав держави Фонд державного майна за участю інших органів виконавчої влади формує та веде Реєстр корпоративних прав держави, який передбачається як складова частина Реєстру об'єктів державної власності.

Реєстр корпоративних прав держави знаходиться тут. Тобто, за цим посиланням наведено перелік господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави.

Якщо науковий парк є в цьому переліку, він належить до першої групи підприємств (див. вище), які повинні сплачувати держдивіденди.

Якщо Національний університет, який є засновником Парку, є в цьому переліку, і частка держави складає 100%, то Парк належатиме до другої групи підприємств (див. вище), які повинні сплачувати держдивіденди, за умови, що частка Національного університету складає не менше 50%.

Поряд з цим ТОВ (Науковий парк) не є унітарним підприємством, тому не може належати до третьої чи четвертої групи підприємств (див. вище), які мають сплачувати держдивіденди.

Не може бути Науковий парк і господарським товариством комунальної власності. Тому що створений не місцевим органом влади, а Національним університетом.

З наведеного випливає, що ТОВ (Науковий парк) може бути платником держдивідендів, тільки якщо потрапляє в першу чи другу категорію платників (див. вище). Якщо ж він не потрапляє в ці категорії, він, на наш погляд, не є платником держдивідендів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202416
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202435
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202432
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202434
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133