• Посилання скопійовано

Кошти з корпоративної картки знято 22 травня, а з рахунку списано 23 травня: які наслідки?

22.05.2020 р. після 18.00 директор знімає 20 тис. грн з корпоративної карти через банкомат. В призначенні платежу написано, що знято 22.05.2020 р. і година, але за випискою суми списуються 23.05.2020 р. (субота). Директор знімає 40 тис. грн 23.05.2020 р., списується за випискою 23.05.2020 р. Ці суми потрібно оприбуткувати в касі та видати фіндопомогу директору. Як все це обліковувати?

У даному випадку маємо декілька ситуацій, які слід розглянути окремо.

По-перше, дата фактичного зняття коштів з рахунку за допомогою картки в банкоматі та дата списання банком цих коштів з рахунку не співпадають. На цю тему пропонуємо консультацію https://consulting.dtkt.ua/accounting/reposts/14408.

В даному випадку слід здійснити такі записи в бухобліку:

23 травня на підставі банківської виписки – Дт 372 (директор)  Кт 311 (рахунок, до якого випущено картку) – на загальну суму 60000 грн. Фактично це буде видачею коштів в підзвіт директору.

Не пізніше закінчення п’ятого робочого дня, а саме 29 травня, директор повинен повернути до каси невикористані підзвітні кошти у повній сумі 60000 грн, адже він нічого не придбавав і підтвердних документів не має. Цей строк встановлений пп. 170.9.2 ПКУ. 

Повернення коштів оформлюється прибутковим касовим ордером на фактичну дату повернення: Дт 301 Кт 372 (директор).

Видача коштів директору як фінансової допомоги оформлюється видатковим касовим ордером: Дт 377 або 685 (директор) Кт 301.

Разом з невикористаними коштами бажано подати і пустий авансовий звіт. Хоча формальних підстав для його складання немає (адже по суті авансовий звіт є звітом про використання коштів, і якщо кошти не використані, то звітувати немає про що), податківці все одно бажали його бачити. Але ця практика була поширеною під час дії Указу № 436, який встановлював штрафи за порушення касової дисципліни та втратив чинність 23.06.2019 р.

 

По-друге, відповідно до п. 6 Положення № 148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою - у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;

2) з фізичними особами - у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Отже, буде порушення ліміту готівкових розрахунків, якщо директор поверне в касу всю суму повністю в один день. Тому, щоб уникнути цього порушення, варто повернути кошти в касу частинами у період з 25 травня по 29 травня, і так само частинами видати директору фінасову допомогу.

Хоча Указ № 436 вже втратив чинність, залишилася адміністативна відпвідальність за порушення цього ліміту - за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою – штраф від 1700 до 3400 грн. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення - від 8500 до 17000 грн (ст. 163-15 КпАП). Більш докладно ми писали про це тут: https://news.dtkt.ua/state/laws-and-regulations/56025.

 

 

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202418
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133