• Посилання скопійовано

Оформлення і ведення обліку здачі в оренду юридичною особою вантажного автомобіля фізичній особі

ТОВ з ліцензією і відповідними документами для міжнародних перевезень, передає в оренду фізичній особі вантажний автомобіль для здійснення перевезень як по Україні так і міжнародних. Як вести взаєморозрахунки з фізичною особою по оренді і використанню ліцензії і документації для міжнародних перевезень юридичної особи?

Відповідно до ст. 761 ЦКУ, власник майна має право передавати його в оренду іншим особам, як юридичним, так і фізичним.

Передача транспортного засобу юридичною особою фізичній особі проводиться на підставі договору оренди. Договір оренди укладається у письмовій формі, а за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

Сам факт передачі вантажного транспорту в оренду здійснюється за актом приймання-передачі основних засобів, який підписують обидві сторони договору оренди. Орендар в свою чергу, має підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані і нести витрати, пов'язані з його використанням, у т. ч. зі сплати податків та інших платежів (ст. 801 ЦКУ).

Страхування транспортного засобу здійснюється орендодавцем (ч. 1 ст. 802 ЦКУ).

Згідно з п. 27 Порядку № 1388 транспортні   засоби,    що    придбаваються    юридичною особою   -   лізингодавцем   з   метою   подальшої   передачі   їх лізингоодержувачу  на  підставі  договору   фінансового   лізингу, реєструються за лізингодавцем.

Після  виконання  договору  фінансового  лізингу  транспортні засоби перереєстровуються   за  лізингоодержувачем  на  підставі зазначеного   договору  та  акта  приймання-передачі  транспортних засобів.

Відповідно до ст. 1 Закону № 222 видача ліцензії - надання суб’єкту господарювання права на провадження виду господарської діяльності або частини виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, шляхом прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії, про що робиться запис у ліцензійному реєстрі.

Ліцензійними умовами № 1001 передбачено, що до заяви на отримання ліцензії, крім документів, передбачених ст. 11 Закону № 222, додаються за підписом здобувача ліцензії або уповноваженої ним особи такі підтвердні документи, зокрема відомості про надані в оренду транспортні засоби за формою згідно з додатком 3 та завірені заявником копії свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів та тимчасових реєстраційних талонів, якщо передбачено їх оформлення.

Ліцензіат зобов’язаний допускати до перевезень лише ті транспортні засоби, які відповідають вимогам п. 27 Ліцензійних умов № 1001 та інформацію про які подано органу ліцензування у відомостях, в т.ч. про надані у лізинг транспортні засоби.

До використання під час провадження господарської діяльності допускаються транспортні засоби, які є власністю ліцензіата та мають свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу або надані ліцензіату в оренду, кредит, лізинг і мають свідоцтво про реєстрацію та тимчасовий реєстраційний талон, якщо передбачено їх оформлення.

Тобто ліцензія видається безпосередньо особі для здійснення господарської діяльності про що робиться відповідний запис у ліцензійному реєстрі. Нормами Закону № 222 передання ліцензії третім особам непередбачено. Тому орендар для провадження своєї діяльності має відкрити ліцензію безпосередньо на себе.

Відповідно до ч. 1 ст. 286 ГКУ орендна плата — це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Згідно з ч. 5 ст. 762 ГКУ плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Встановити можна бдь-який період. Однак якщо договором не визначено конкретного строку внесення орендної плати, то вона має вноситися щомісячно.

Факт оплати за переданий у користування автомобіль встановлюється договором за взаємною домовленістю орендодавця та орендаря.

Відповідно до п. 5 ст. 9 Закону про бухоблік зазначено, що господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Крім того, п. 9 та п. 17 П(С)БО 14 передбачено, що належна  за користування об'єктом операційної оренди плата визнається    витратами    згідно    з   П(С)БО 16 на прямолінійній основі  протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання
економічних вигод, пов'язаних із використанням об'єкта операційної
оренди. На суму заохочення орендаря щодо продовження або укладення
нової  орендної  угоди  зменшуються  протягом  строку  оренди його витрати  з орендної плати.

Орендодавець - юридична особа переданий в оренду вантажний автомобіль продовжує обліковувати у складі основних засобів на рахунку 105 та нараховувати амортизацію (п. 16 ПБО 14).

Дохід визнається іншим операційним доходом та обліковується на субрахунку 713 відповідного звітного періоду на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигід, пов’язаних з використанням об’єкта операційної оренди, але якщо надання в оренду є основним видом діяльності юридичної особи, то дохід відображається на субрахунку 703.

В кінці кожного звітного періоду зазначеному в договорі сторони складають акт приймання-передачі послуг.

Якщо орендна плата була отримана авансом, то вона належить до наступних звітних періодів та відображається у складі доходів майбутніх періодів Дт 681 Кт 69, а при отриманні акту включається до складу доходів відповідного періоду Дт 69 Кт 713, 703.

Амортизація переданого в оренду автомобіля включається в Дт 949 - якщо надання автомобіля в оренду не є основним видом діяльності орендодавця або в Дт 23 - якщо оренда є основним видом діяльності за Кт 131. Потім вартість амортизації списується на рахунок 903.

Базою оподаткування податком на прибуток є фінансовий результат, визначений у бухгалтерському обліку. Податкових різниць, пов’язаних з орендною платою ПКУ не передбачено.

Тобто у цілях оподаткування податком на прибуток орендодавець бере фінансовий результат орендних операцій, визначений у бухгалтерському обліку.

Переданий вантажний автомобіль в оренду не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.2 ПКУ). Згідно з пп. 14.1.185 ПКУ орендні платежі відповідають поняттю постачання послуг та підлягають оподаткуванню  ПДВ у загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202422
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202440
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202436
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202439
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024135