• Посилання скопійовано

Використання переводних векселів для розрахунків із кредиторами

Підприємство отримало у 2011 році прості векселі в оплату за товари, термін погашення - 28.01.2034 р. Чи може підприємство розрахуватися з будь-яким своїм контрагентом - кредитором цими векселями, наприклад, для погашення кредиторської заборгованості у сумі 100 000,00 грн, при цьому номінальна вартість векселів становить 8 000 000,00 грн?

Згідно з нормами Уніфікованого закону про переказні та прості векселі, затвердженим Женевською конвенцією, коли ви отримали векселі в рахунок оплати за поставлену продукцію, такі векселі, емітовані боржником, мали статус простих векселів. 

Якщо ж ви бажаєте передати такі векселі іншій (третій) особі, ці векселі отримують статус переводних. 

Видача переказного векселя передбачає трьох учасників:

  • трасанта (векселедавця) — боржника за товари (роботи, послуги);
  • трасата — боржника векселедавця.
  • Трасант призначає трасата платником за переказним векселем;
  • ремітента — першого векселедержателя переказного векселя (тобто кредитора трасанта за поставлені товари).

Підставами для видачі переказного векселя є:

  • наявність у векселедавця (трасанта) грошового боргу перед продавцем (ремітентом) за товари (роботи, послуги);
  • наявність у трасата зобов’язання перед векселедавцем у сумі, не меншій за суму векселя. 

Тобто видаючи переказний вексель, трасант фактично переводить свій борг на трасата, зобов’язуючи його сплатити за векселем. Такий наказ має міститись на бланку самого векселя (робиться спеціальний передавальний напис – індосамент). 

Будь-який вексель можна передати за допомогою індосаменту. І так, передача може бути із дисконтом – тобто, коли номінал переданих векселів перевищує суму заборгованості перед тією особою, якій він передається. 

Індосант відображає в обліку передачу довгострокового векселя постачальнику за отримані товари (роботи, послуги):

  • Дт 631 Кт 182  — на суму заборгованості;
  • Дт 977 Кт 182 — на суму дисконту (якщо вексель передається з дисконтом);

Індосат відображає в обліку отримання довгострокового векселя в оплату заборгованості покупця товарів (робіт, послуг) бухгалтерським записом Дт 182 Кт 361 — на суму погашення заборгованості.

Докладніше про це читайте тут

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202413
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202433
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202430
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202431
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024131