• Посилання скопійовано

Дисконтування позики

Чи потрібно дисконтувати довгострокову дебіторську заборгованість по позиках виданим працівникам? Як провести дисконтування?Як показати це в обліковій політиці підприємства?

1. Чи потрібно дисконтувати довгострокову дебіторську заборгованість по позиках виданим працівникам?

Наказ Мінфіну № 379, яким внесено зміни зокрема до П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість" та П(С)БО 11 "Зобов'язання" набрав чинності з 29.10.2019 р. А саме із цих П(С)БО вилучено згадку про заборгованості на які нараховуються проценти. Тому всі заборгованості у грошовій формі, в т.ч. і за позиками слід розглядати із врахуванням змін.

Враховуючи зміни, довгострокова дебіторська заборгованість відображається в балансі за її теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості залежить від виду заборгованості та умов її погашення. (п. 12 П(С)БО 10). Нагадаємо, що довгострокова дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Тому  з дати набрання змін слід провести ревізію за всіма позиками працівникам (які є дебіторськими заборгованостями) і на 31.12.2019 р. - на дату балансу (дата, на яку складений баланс підприємства):

- за позиками за якими строк заборгованості становить менше року, — перевести у поточну заборгованість і не дисконтувати;

- за позиками, за якими строк заборгованості понад 1 рік, потрібно відобразити за теперішньою вартістю.

2. Як оцінювати початок дисконтування позик: як зміна облікової політики?

Згідно ст. 4 Закону про бухоблік зміна облікової політики можлива лише у випадках, передбачених національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, міжнародними стандартами фінансової звітності та національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку у державному секторі, і повинна бути обґрунтована та розкрита у фінансовій звітності. Аналогічна норма у п. 9 П(С)БО 6.

Облікова оцінка - попередня оцінка, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами (п. 3 П(С)БО 6). Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка (п. 6 П(С)БО 6).

Наслідки зміни в облікових оцінках згідно п. 7 та 8 П(С)БО 6 наступні. Слід зміни:

- включати до тієї ж самої статті звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалась для відображення доходів або витрат, пов'язаних з об'єктом такої оцінки;

- включати до звіту про фінансові результати в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди.

Внесені зміни до облікової політики не впливають на події та операції минулих періодів, тому не потрібно коригувати сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року. І як додатковий аргумент, можна взяти до уваги п. 14 П(С)БО 6, в якому сказано: “якщо неможливо розрізнити зміну облікової політики та зміну облікових оцінок, то це розглядається і відображається як зміна облікових оцінок”.

Отож зміни щодо дисконтування позик, як зміни в облікових оцінках відображаються перспективно — зміна застосовується до операцій, інших подій або умов із дати зміни в оцінці. Зміни облікової політики на події та операції минулих періодів не впливають, тому не застосовується в даному випадку ретроспективний підхід. Як наслідок коригувати сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року не потрібно.

Зверніть увагу на момент щодо строків зміни облікової політики. Пункт 3.2 Методрекомендацій № 635 уточнює: “облікова політика може бути змінена, як правило, з початку року”. Тому зміни можна внести і на дату балансу. Відповідно до п. 3.4 Методрекомендацій № 635:

- унести зміни до діючого (базисного) наказу про облікову політику;

- викласти наказ про облікову політику в новій редакції, якщо зміни охоплюють переважну частину або істотно впливають на його зміст.

В будь якому разі у наказі про облікову політику потрібно передбачити порядок дисконтування позик, а саме який метод застосовується підприємством для розрахунку ставки дисконту (ставка дисконту затверджується наказом керівництва).

3. Як провести дисконтування, за якою формулою та якими проведеннями відобразити в обліку?

Ввизначення теперішньої вартості грошей (адже позика в грошовій сумі) пов’язано з процесом дисконтування. А це означає, що довгострокові позики слід відобразити у фінзвітності за продисконтованою вартістю. Теперішня вартість - дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде потрібна для погашення зобов'язання в процесі звичайної діяльності підприємства (п. 4 П(С)БО 11).

У більшості випадків ставку дисконту розраховують фінансова служба підприємства. Визначення ставки дисконту кожне підприємство розраховує самостійно.

Ставка дисконту базується:

- на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами;

- на ставці відсотка на можливі позики підприємства;

- або розраховується за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства.

При визначенні ставки дисконту враховуються ризики, крім ризиків, що були враховані при визначенні майбутніх грошових потоків (п. 14 П(С)БО 28). Тому для дисконтування більш ризикованої заборгованості потрібно застосовувати вищу ставку дисконту, ніж для менш ризикованої.

Зауважимо, що можна обрати і ставку дисконту, як діючу облікову ставку НБУ.

Ефективна ставка відсотка - ставка відсотка, що визначається діленням суми річного відсотка та дисконту (або різниці річного відсотка та премії) на середню величину собівартості інвестиції (або зобов'язання) та вартості її погашення (п. 3 П(С)БО 12). Ця ставка застосовується зокрема для обчислення теперішньої вартості майбутніх грошових потоків для розрахунку зменшення корисності фінансових активів.

 

Формула 

PV = FV / (1+i)n

 

де:

 PV – теперішня вартість;

 FV – майбутня вартість;

 і - ставка дисконтування;

 n – число періодів.

 

Враховуючи зміст п. 29 П(С)БО 13 фінансові інструменти, зокрема позика, первісно оцінюють та відображають за їх фактичною собівартістю, яка складається із справедливої вартості активів і витрат, які безпосередньо пов'язані з вибуттям фінансового інструмента.

На дату балансу (31.12.2019 р.) здійснюються наступні проведення:

- Дт 183 Кт 311  – номінальна сума позики на дату видачі;

- Дт 952 Кт 183 – різниця між номінальною та теперішньою вартістю дебіторської заборгованості за позикою.

Дисконт визнається витратами у періоді надання позики (або на дату балансу на 31.12.2019 р.) а згодом поступово будуть визнаватись доходи від амортизації дисконту в наступних звітних періодах. Амортизація дисконту відображається проведенням:

- Дт 183 Кт 733.

На наступну дату балансу потрібно визначити знову теперішню вартість і порівняти її з балансовою вартістю на 31.12.2019 р. Для визначення нової теперішньої вартості до уваги буде братися нова ринкова ставка відсотка і визначатися нова теперішня вартість виходячи зі строку, що залишився до погашення заборгованості.

Підприємство на дату балансу (31.12.2019 р.) визнає витрати на суму різниці між  номінальною та теперішньою вартістю дебіторської заборгованості. На наступну дату балансу (31.03.2020р.) потрібно визначити теперішню суму заборгованості і порівняти її із теперішньою вартістю на попередню дату балансу, на суму різниці між цими показниками визнаються доходи.

Приклад дисконтування позики ми розглядали у ДК № 44/2019 на с. 19.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202417
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202432
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133