Податківці у підкатегорії 114.01 ЗІР надали інформацію, що відповідно до ст. 1 Закону №3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального»:
- спирт етиловий – спирт, що класифікується в товарних позиціях 2207 і 2208 згідно з УКТ ЗЕД та вироблений із сільськогосподарської продукції або з нехарчових видів сировини за спеціальними технологіями;
- зерновий дистилят – спиртовий дистилят, отриманий шляхом перегонки (дистиляції) зрілої бражки зернових культур, який має органолептичні характеристики, похідні від використаної сировини, та використовується для виробництва спиртних напоїв;
- спиртовий дистилят – спирт, отриманий шляхом дистиляції (перегонки) після спиртового бродіння сільськогосподарської продукції, який не має характеристик спирту етилового, зберігає аромат і смак використаної сировини та відповідає товарній позиції 2208 згідно з УКТ ЗЕД. До спиртових дистилятів відносяться спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, спирт-сирець плодовий; зерновий, винний, пивний дистиляти, спиртовий дистилят, отриманий у результаті повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних у результаті повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації), та інші спиртові дистиляти, передбачені Законом №2800-IX «Про географічні зазначення спиртних напоїв».
Згідно з розд. ХІІІ «Перехідні положення» Закону №3817:
- спирт коньячний, одержаний шляхом дистиляції (перегонки) виноматеріалів коньячних, що відповідають встановленим законодавством вимогам до виноградного вина, яке використовується для отримання винного дистиляту, вважається винним дистилятом, за умови його відповідності показникам, визначеним пп. 6 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про географічні зазначення спиртних напоїв»;
тимчасово, до набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзі, можуть використовуватися терміни, зокрема, «спирт коньячний», «спирт плодовий», які вживаються в такому значенні:
- спирт коньячний – спиртовий дистилят, отриманий шляхом переробки виноматеріалів виноградних за коньячною технологією для виробництва коньяку України та інших алкогольних напоїв;
- спирт плодовий – спиртовий дистилят, отриманий шляхом дистиляції до міцності не більше 86 відс. об. продукту спиртового бродіння м’ясистих фруктів, у тому числі бананів, або сусла з таких фруктів, ягід чи овочів, з кісточками або без кісточок, із збереженням у дистиляті аромату та смаку, похідних від дистильованої сировини, вміст летких речовин у якому становить 2 грами і більше на 1 літр спирту при 100 відс об., вміст синильної кислоти – не більше 0,07 грама на 1 літр спирту при 100 відс. об. (для спиртного напою з кісточкових фруктів), максимальний вміст метанолу – 10 грамів на 1 літр спирту при 100 відс. об.
Відповідно до пп. 14.1.237 та 14.1.237-1 ПКУ:
- спирт етиловий – всі види ректифікованого спирту етилового, біоетанол, інші види спирту етилового, зазначені у товарних позиціях 2207 та 2208 згідно з УКТ ЗЕД.
- спиртовий дистилят – спирт, отриманий шляхом дистиляції (перегонки) після спиртового бродіння сільськогосподарської продукції, який не має характеристик спирту етилового, зберігає аромат і смак використаної сировини та відповідає товарній позиції 2208 згідно з УКТ ЗЕД.
Враховуючи викладене вище, до спирту етилового, у розумінні ПКУ, не відносяться спирт коньячний, плодовий, зерновий дистилят.