• Посилання скопійовано

Чи потрібна ліцензія на зберігання пального в каністрах, які знаходяться в автомобілі?

Підприємство, яке надає послуги із внесення добрив дронами, орендує автомобіль, який оснащено обладнанням, серед якого генератори. Для заправки генераторів потрібно з собою брати пальне в каністрах. Чи потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального?

Немає однозначної відповіді

Закон №481, який регулює питання отримання ліцензій на зберігання пального, не містить прямої відповіді на це питання. А консультації податкової служби неконкретні.  Тому для уникнення непорозумінь з податковою службою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Аргументи на користь позиції, що ліцензія не потрібна

На наш погляд, ліцензію отримувати не потрібно.

І ось чому:

Згідно з ст. 15 Закону № 481, зберігання пального здійснюються суб’єктами господарювання за наявності ліцензії. Ліцензії отримують на кожне місце зберігання пального відповідно.

Місце зберігання пального - місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування (ст. 1 Закону № 481).

Для отримання ліцензії потрібно подавати заяву та копії документів, які підтверджують право власності чи користування земельними ділянками, на яких розташовані об’єкти зберігання та документи про прийняття в експлуатацію таких об’єктів, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки тощо. Але копії цих документів із заявою не подають, якщо пальне використовується для власних потреб.

З наведеного випливає, що отримувати ліцензію на зберігання потрібно тільки тоді, коли пальне зберігається на стаціонарному нерухомому об’єкті. Якщо ж каністри перевозяться в автомобілі, то підстав для отримання ліцензії, на наш погляд, немає.

 

Аргументи на користь отримання ліцензії

В ст. 15 Закону №481 наведені ситуації, в яких ліцензія не отримується.  Ліцензію не отримують, якщо суб’єкти господарювання здійснюють зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів.

Суб’єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях, на які отримані відповідні ліцензії:

  • виробництва пального;
  • оптової торгівлі пальним;
  • роздрібної торгівлі пальним.

Ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • суб’єктами господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

Окрім того, не є акцизним складом пересувним, зокрема, паливний бак транспортного засобу (пп. 14.1.6-1 ПКУ).

Наведені вище норми ст. 15 Закону №481 дають підставу податковому органу зробити висновок, що зберігання пального у паливному баку автомобіля не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального. У разі, якщо пальне зберігається в каністрі, ємності, що використовується для зберігання пального, іншій споживчій тарі об’ємом більше 5 літрів, необхідно отримувати ліцензію на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального крім випадків, передбачених ст. 15 Закону № 481, коли така ліцензія не отримується.

Наприклад, такий висновок читаємо в ІПК ДПСУ від 21.01.2020 р. №229/6/99-00-04-01-01-06/ІПК, ІПК ДПСУ від 21.12.2019 р. № 2083/6/99-00-04-01-01-15/ІПК, у відповіді ДПС на питання в ЗІР (113.04): «Чи необхідно придбавати ліцензію на право зберігання пального якщо таке пальне зберігається в баку автомобіля, каністрі тощо, та наявність яких ємностей передбачає обов’язковість отримання ліцензії на зберігання пального?».

З схожої аргументації податкової випливає, що якщо пальне зберігається у каністрах об’ємом більше 5 літрів, отримувати ліцензію на зберігання пального потрібно. 

Щоправда, у своїх консультаціях ДПС не зазначає, на яке місце зберігання отримувати ліцензію, якщо каністри перевозяться в автомобілі. 

Можливо, ДПС вважатиме таким місцем місце стоянки автомобіля. Але з цього приводу слід консультуватися з ДПС. Адже, ще раз повторимо, в Законі №481 про це нічого не сказано.

 

Щодо зберігання пального для заправки електрогенераторної установки на період воєнного стану

Згідно із ст. 18 Закону № 481, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування:

  • суб’єкт господарювання має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг);
  • зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, здійснюється суб’єктом господарювання (у тому числі іноземним суб’єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на підставі безоплатного подання до територіальних органів ДПС, декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»