• Посилання скопійовано

Вендингова торгівля: готівка та РРО

Як на сьогоднішній день, не порушуючи законодавство, обліковувати готівкові кошти в вендингових апаратах (кава та снеки), якщо технічної можливості встановити ПРРО в сам вендинговий апарат немає (завод виробник таких апаратів не передбачив таке встановлення)? Також на безготівкові розрахунки встановлено банківський термінал "Інженіко" від ПриватБанку, який працює без ПРРО, тобто кошти заходять на розрахунковий рахунок без фіскалізаціі в ДПС

Торгівля через вендингові автомати підпадає під дію Закону про РРО, тому вендинговий автомат обов’язково повинен бути обладнаний РРО або ПРРО.

За усталеною думкою, вендингова торгівля не відповідає умовам перебування ФОП на І групі ЄП, яка звільнена від застосування РРО/ПРРО. Більш докладно про те, чи можна вести вендингову торгівлю на І групі ЄП, ми писали у цій консультації.

На даний момент існує три варіанти застосування РРО чи ПРРО у вендинговій торгівлі:

1) Фіскалізований торговий автомат, який затверджений Технічною комісією стосовно ведення Держреєстру РРО і міститься у Держреєстрі РРО. На жаль, у ньому лише декілька фіскалізованих ТА (див. позиції 91 — 94 підрозд. 9 розд. І Держреєстру, затвердженого наказом ДПСУ від 12.10.2021 р. №883);

2) Вбудований РРО, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо (ст. 2 Закону про РРО). Таких РРО в Держреєстрі одинадцять (див. підрозд. 5 розділу І, позиції 67 - 73), і деякі з них якраз і призначені для використання в автоматах з продажу товарів (послуг). Крім того, є один спеціалізований РРО (див. поз. 66 підрозд. 4 розд. І), який може використовуватися з тією ж метою;

3) Програмний РРО, який може застосовуватися в даному вендинговому автоматі. Податківці говорять про цю можливість у своїй ІПК від 25.01.2021 р. № 269/ІПК/99-00-07-05-01-06

Можна також розглянути можливість вендингової торгівлі тільки за умови безготівкової оплати картками і встановлення на торговому автоматі POS-терміналу, що поєднаний з РРО. Тоді цей пристрій буде приймати карткові платежі та одночасно формувати фіскальні чеки. Це означає відмову від приймання готівки взагалі.

Якщо вендинговий автомат не може бути фіскалізований жодним із наведених способів, нажаль, він не відповідає вимогам діючого законодавства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20244881
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202443
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 411
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202498
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202485