• Посилання скопійовано

На яку адресу реєструвати РРО для ведення діяльності ФОП?

ФОП ІІ групи ЄП реєструє РРО. ФОП продає товари та надає послуги. Офісів та складів не має, тому в ф. №20-ОПП вказує квартиру, як місце провадження діяльності. Який саме об’єкт оподаткування краще вказати: податкову адресу ФОП, чи іншу адресу квартири, в якій ФОП наразі зареєстрований та проживає. Чи потрібно в такому випадку заповнювати графу 4 та писати там назву "Квартира"? Чи буде ця назва потім відображатись у чеку?

Яку адресу зазначати у формі №20-ОПП?

Відповідно до пп. 45.1 ПКУ, платник податків - фізична особа зобов'язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Тож податковою адресою ФОП має бути адреса місця його проживання. Якщо фактичне місце проживання ФОП відрізняється від його податкової адреси і вони належать до різних адміністративних районів, то зазначення такого місця проживання у формі № 20-ОПП як місця провадження діяльності – це формальна підстава для взяття ФОП на облік за неосновним місцем обліку.

Отже, перш за все ФОПу треба визначитися, чи буде він змінювати свою податкову адресу, перш ніж реєструвати ПРО.

Якщо податкова адреса змінюватись не буде, тоді потрібно вирішити наступне питання: на яку адресу реєструвати РРО. Якщо реєструвати РРО на фактичне місце проживання, це може спричинити необхідність ставати на облік в іншому районі (звісно, якщо місце проживання в іншому районі, ніж податкова адреса). В цьому разі у графі 11 форми №20-ОПП потрібно буде поставити позначку «Прошу взяти на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням об'єкта оподаткування».

Якщо реєструвати РРО на податкову адресу, то ставати на неосновний облік в іншому районі не потрібно, але в цьому випадку РРО буде зареєстроване на іншу адресу, ніж фактична адреса місця провадження діяльності.

На нашу думку, найбільш коректний варіант – це спочатку змінити податкову адресу ФОП, щоб вона співпадала з місцем його проживання. Проте якщо цього не зробити, санкцій не передбачено.

Далі, якщо не змінювати податкову адресу, то краще вказати адресу фактичного проживання, адже фактично за цією адресою ФОП здійснює діяльність.

Очевидно, що процедура реєстрації РРО не передбачає такої ситуації, як ведення діяльності за адресою проживання ФОП, і в п. 3 Заяви за формою №1-РРО потрібно зазначати дані щодо господарської одиниці (магазину, торгової точки тощо). Але у разі відсутності господарської одиниці доведеться зазначати адресу проживання (податкову адресу) ФОП.

 

Щодо відповідності інформації у формі №20-ОПП реквізитам фіскального чеку РРО

Зокрема, податківці зазначають, що:

  • назва господарської одиниці – найменування, яке зазначене в документі на право власності або користування господарською одиницею і відповідає довіднику «Типи об’єктів оподаткування» та повідомлене ДПС у повідомлені про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (рядок 2);
  • адреса господарської одиниці – адреса, яка зазначена в документі на право власності чи користування господарською одиницею (назва населеного пункту, назва вулиці, номер будинку/офісу/квартири) та повідомлена ДПС у Повідомленні за ф. № 20-ОПП (рядок 3).

Найменування об'єкта оподаткування зазначається у графі 4 форми № 20-ОПП, воно повинно відповідати його типу, та зазначатися у фіскальному чеку РРО. Звісно, що зазначення слова «квартира» у фіскальному чеку та зазначення адреси проживання фізособи – не кращий варіант для даного випадку. Чи можна вчинити якось по-іншому?

З огляду на те, що об’єкт оподаткування реєструється як місце провадження підприємницької діяльності ФОП, а не як місце його проживання, можна звернути увагу на такі типи об’єктів оподаткування, зокрема:

  • "240" - "КАБІНЕТ"
  • "437" - "ПУНКТ ПОСЛУГ"
  • "482"- "СТІЛ ЗАМОВЛЕНЬ" тощо.

Також можна розглянути реєстрацію РРО для виїзної торгівлі, щоб не вказувати адресу проживання  у формі №20-ОПП та у фіскальному чеку. Це буде актуально, зокрема, якщо ФОП надсилає товари поштою та надає послуги дистанційно або поза межами місця проживання.

Суб’єкт господарювання може використовувати портативний РРО, який реєструється у загальному порядку, та який дозволяє проводити розрахункові операції безпосередньо на місці реалізації товару чи наданні послуги (у місці проведення розрахунків) – пишуть податківці в ІПК від 11.12.2017 р. №2918/В/99-99-14-05-01-14/ІПК.

При реєстрації РРО у пункті 3 «Дані щодо господарської одиниці» Заяви про реєстрацію РРО, форма якої встановлена Порядком реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовується для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженим наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547, можна вказати – «Виїзна торгівля» - див. ІПК від 03.10.2019 р. №570/6/99-00-05-04-01-15/ІПК.

У разі виїзної торгівлі такий РРО можна реєструвати на юридичну адресу суб’єкта господарювання, тобто на податкову адресу ФОП. Відповідно, тип об’єкта оподаткування бажано вказати не «квартира», а відповідно до характеру діяльності (приклади ми навели вище).

Додатково читайте наші матеріали про зміну податкової адреси туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»