• Посилання скопійовано

Бухгалтерський облік позитивної різниці від заокруглення готівкових операцій

Як в бухгалтерському обліку відображаються результати заокруглень готівкових операцій проведених через РРО?

Як наголошував директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко, для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги)  до сум, кратних 10 копійкам.

Заокруглення відбуватиметься за простим математичним правилом:

  • якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, вона заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0;
  • якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок, вона заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Згідно з п. 5 НП(с)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

В зазначеному випадку збільшенням активу є сума коштів отримана від покупця, а отже, саме у такому розмірі продавець має визнавати дохід в бухоблік. Однак, зважаючи на те, що ціна товару внаслідок заокруглення не змінюється (оскільки заокруглюється загальна сума у чеку), то вважаємо, що позитивну суму заокруглення потрібно відносити до складу інших операційних доходів – субрахунок 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Якщо ж різниця при заокругленнях виникає від’ємна, то вважаємо, що відповідно має застосовуватись субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Також про податкові наслідки заокруглення ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»