• Посилання скопійовано

Чи може ТОВ працювати за неосновним КВЕДом?

ТОВ працює не за основним видом діяльності, зазначеним в ЄДРПОУ, а за допоміжним (другорядним). Чи можуть бути несприятливі наслідки?

Основне призначення КВЕД-2010

У п. 1 КВЕД-2010 зазначено, серед іншого, таке:

  • КВЕД установлює основи для підготовлення та поширення  статистичної інформації за видами економічної діяльності;
  • КВЕД - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації;
  • код виду діяльності не створює прав чи обов'язків для підприємств і організацій, не спричинює жодних правових наслідків.

Тобто, КВЕД є статистичним інструментом і не поширюється на інші відносини. 

Таким чином, якщо ТОВ має основний і другорядний код КВЕД, здійснюючи діяльність тільки за другорядним, якихось несприятливих наслідків бути не повинно.

Проте для уникнення можливих суперечок, для правильного складання статистичної звітності може бути доречним внести зміни до даних, які містяться в єдиному держреєстрі. За умови, що ТОВ і надалі планує здійснювати діяльність тільки за тим кодом КВЕД, який значиться у нього другорядним.

Для внесення змін до держреєстратора потрібно подати Заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань і органів влади) (форма № 3, затверджена Наказом Мінюсту від 18.11.2016 р. № 3268/5), з поміткою в полі «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу». При зазначенні в Заяві кодів КВЕД візьміть до уваги, що основний код зазначається в переліку кодів першим.

 

Щодо визначення основного і другорядного коду КВЕД

Згідно з п. 1 КВЕД-2010, основний вид економічної діяльності - це визначальна ознака у формуванні та стратифікації сукупностей статистичних одиниць для проведення державних статистичних спостережень. 

Згідно з п. 4 КВЕД-2010:

  • Основний вид економічної діяльності - це вид діяльності суб'єкта, на який припадає найбільший внесок у валову додану вартість (або інший визначений критерій);
  • Допоміжні види  економічної діяльності - це види діяльності, які виконують переважно у сфері послуг, а їх результати використовує сам суб'єкт задля обслуговування його основного та другорядних видів економічної діяльності (керування підприємством, бухгалтерський облік, транспортування, складування, закупівля, збут, ремонт, технічне обслуговування тощо);
  • Другорядні види економічної діяльності - це будь-які інші (крім основного) види економічної діяльності суб'єкта з виробництва товарів або надання послуг.

Визначення основного, допоміжних і другорядних кодів КВЕД здійснюють за правилами, наведеними в п. 2.2, п. 3.1, п. 3.2, п. 3.4 Методологічних основ та пояснень (КВЕД-2010), затверджених Наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396. Поряд з цим застосовується Методика, затверджена Наказом Держстату від 29.12.2012 р. № 551.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»