• Посилання скопійовано

Чи потрібен РРО, якщо кошти надходять з рахунку 2924, а еквайрингу немає?

Підприємство надає житлово-комунальні послуги з кодом 81.10. Всі кошти надходять виключно на рахунок. Можливості сплачувати за послуги через сайт немає, договорів еквайрингу підприємство не підписувало. Але іноді кошти надходять з рахунку 2924. Чи потрібен РРО? Що вважається місцем надання послуги?

Відповідно до ст. 1 Закону №2189, житлово-комунальні послуги – це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг. Тому місцем надання житлово-комунальних послуг є житлові і нежитлові приміщення, будинки і споруди, комплекси будинків і споруд.

Про інтернет-еквайринг ми докладно писали в цьому матеріалі, а про інтернет-банкінг – тут.

Зокрема, у матеріалі про інтернет-банкінг було наведено таблицю, у якій показано рахунки, з яких можуть надходити кошти від покупців. У таблиці зазначено, що кошти від банка-еквайра надходять з рахунку 2924.

Як показує практика, деякі банки використовують рахунок 2924 не тільки для еквайрингових операцій, а ще й як транзитний рахунок для проведення платежів, здійснених їхніми клієнтами через інтернет-банкінг. Але для отримувача коштів сам лише факт надходження коштів через рахунок 2924 ще не є однозначною ознакою розрахункової операції.

Головна ознака розрахункової безготівкової операції – це наявність еквайрингового розрахунку, який можливий тільки після укладання договору еквайрингу з банком-еквайром. При цьому, як правило, кошти від банка-еквайра теж надходять з рахунку 2924.

Отже, в даному випадку підприємство не здійснює розрахункових операцій зі споживачами комунальних послуг, оскільки воно не укладало договорів еквайрингу, а всі платежі отримує як оплату споживачами виставлених їм рахунків. При цьому споживачі можуть самі обирати спосіб, яким їм зручно оплатити ці рахунки -  через касу банку або через інтернет-банкінг, клієнтами якого вони є.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024238
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598