• Посилання скопійовано

Чек РРО на 400 тис. грн: які наслідки?

Підприємство пробило на РРО чек на суму 400 тис. грн. Які наслідки?

Відповідно до п. 6 розд. ІІ Положеня №148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою – у розмірі до 10000 (десяти тисяч) грн уключно;
  • з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) грн уключно.

Таким чином, максимальна сума, яка може бути в чеку РРО, який підтверджує отримання чи видачу готівки – 50 тис. грн. Аналогічне читаємо у відповіді на питання, розміщене в підкатегорії 109.13, ЗІР: «Чи поширюється обмеження граничної суми готівкового розрахунку, встановлене у розмірі 10000 (50000) грн, на розрахунки, які здійснюються платниками податків із застосуванням РРО (РК)?».

Таким чином, якщо готівкові розрахунки були на більшу суму, наприклад, на 400 тис. грн, що підтверджується чеком РРО, має місце порушення.

Штраф за це порушення передбачено ст. 163-15 КУпАП: на ФОП, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн). Накладає цей штраф податкова (див. ст. 234-2 КУпАП).

Щоправда, накласти цей штраф податкова може не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення (ст. 38 КУпАП). Тому, якщо з дати чеку мине два місяці і податкова не накладе в цей період штрафу, фактично підприємство уникне відповідальності.

Поряд з цим зазначені готівкові обмеження не поширюються на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток). Про це ми писали тут.

Тобто, не буде помилкою, якщо підприємство проб’є чек РРО на суму 400 тис. грн, які отримає з використанням платіжної картки, а не готівки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»