• Посилання скопійовано

ТОВ реалізує товар через інтернет, використовуючи інтернет-еквайринг, але без РРО: які наслідки?

ТОВ (вид діяльності - роздрібна торгівля через інтернет) у вересні 2020 р. не оформлює фіскальні чеки на продажі, які були оплачені платіжними картами на сайті. Які наслідки для ТОВ в такому випадку?

Слід зауважити, що ТОВ, зокрема, і «єдинник»,  одразу з початку діяльності має застосовувати РРО. Це визначено ст. 3 Закону про РРО, якою встановлено обов’язок суб’єкта господарювання, який здійснює розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), проводити такі операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО.

Таким чином, підприємство з дати першої розрахункової операції має застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій, не зважаючи на обсяг доходу і якщо воно немає преференцій згідно з ст. 9 Закону про РРО (продаж продукції власного виробництва, продаж проїзних та перевізних документів тощо).

Якщо при продажу товару через інтернет здійснюється оплата на сайті, то тут має місце інтернет-еквайринг. Тобто оплата проходить через так званий платіжний віджет (модуль), який встановлюється на сайт продавця після укладання договору інтернет-еквайрингу з банком-еквайєром. Прикладами таких систем є LiqPay, WayforPay тощо.

Своєю чергою, податківці неодноразово підкреслювали, що якщо покупець розрахувався за товар із застосуванням платіжних карт за допомогою платіжних систем (інтернет-еквайринг), то такі операції мають здійснюватися  з обов’язковим застосуванням РРО.

Отже, підприємство, за умовами запитання, при оплаті покупцями за товар карткою на сайті має зазначені операції здійснювати, застосовуючи РРО. Якщо воно цього не робить, має місце порушення Закону про РРО.

Слід зауважити, що Законом № 128 було викладено в новій редакції норму щодо незастосування РРО або застосування з порушенням встановлених вимог. Наразі штраф у розмірі 10% (за перше порушення, в даному випадку це перша окрема розрахункова операція (умовно кажучи, перший чек)) і 50% (за кожне наступне порушення – тобто за всі наступні продажі товарів без РРО) вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) застосовуватиметься з 01.08.2020 р.  З 01.01.2021 р. розмір штрафу становитиме 100% і 150% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше й наступні порушення відповідно. Також про це див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»